ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Διάλογο με την Τουρκία αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα, διαμηνύει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές και εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας»

fonirodopis.gr

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να τάσσεται υπέρ του διαλόγου αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα.

Η Κουμουνδούρου «διαβάζει» την ανακοίνωση της Άγκυρας περί «πάγου» στις έρευνες του Oruc Reis ως «παγίδα» Ερντογάν προκειμένου να βάλει στην ατζέντα του διαλόγου «μη υπαρκτές διαφορές» με την Ελλάδα και να παρασύρει την χώρα σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αναστέλλει τις παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι να αρχίσει ο διάλογος είναι τα καλά νέα. Ένα θετικό βήμα για την έστω και προσωρινή αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο οι αναφορές των Τούρκων αξιωματούχων στην ατζέντα αυτού του διαλόγου είναι τα κακά νέα, αφού οι δηλώσεις αυτές προμηνύουν δύο πράγματα:

Ότι η Τουρκία προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου μη υπαρκτές διαφορές, καθώς και ότι εμμέσως μας προσκαλεί σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που η ίδια θεωρεί αμφιλεγόμενες.

Αυτό δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ