ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TΟΥΡΚΙΑ

Έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Η ελληνική πλευρά παραμένει ωστόσο σε επαγρύπνηση καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου

fonirodopis.gr

Πίσω προς το λιμάνι της Αττάλειας κινήθηκε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, διαψεύδοντας τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία έκαναν λόγο τη Δευτέρα (27/7) για κινητικότητα, προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων, «το Oruc Reis, το οποίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, προετοιμάζεται για τη νέα του θέση. Το Oruc Reis, το οποίο είχε προηγουμένως διεξάγει σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά, έπειτα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στην αποβάθρα έξω από το λιμάνι της Αττάλειας, αναμένεται να ξεκινήσει νέες σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. Γερανός ξεφόρτωσε τις πρωινές ώρες σήμερα φορτίο στο πλοίο».

Όπως προσθέτει «55 άτομα απασχολούνται στο Oruc Reis. Το σεισμικό ερευνητικό σκάφο θα αναζητήσει πολύτιμα στοιχεία στον πυθμένα της θάλασσας, ειδικά στα νότια του Καστελόριζου στη Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλλει έπειτα στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αναφέρουν ότι από το βράδυ του Σαββάτου τα πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν αρχίσει να αποχωρούν, επιστρέφοντας στους ναυστάθμους.

Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου.

Από την πλευρά της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah σε δημοσίευμά της ανέφερε την Κυριακή πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές.

Όπως σημειώνει, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο δεν σταματά εκεί. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιχειρούν να… δώσουν χρόνο «ώστε να αντιληφθεί πώς έχουν τα πράγματα» η κ. Μέρκελ.

Η εν λόγω πρόταση θεωρείται ως μήνυμα πως η Τουρκία, αφού έδειξε σε ένα βαθμό τι είναι ικανή να κάνει, δίνει τον χρόνο στην ΕΕ να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προωθώντας τις δικές της θέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ