Η κοινωνία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είδε να πραγματοποιείται με μεγάλη συμμετοχή και υιοθέτηση των σκοπών της η 2η Θρακο-Μακεδονική “Synergia” Ενδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων Διατροφής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Τα αποτελέσματά της 2ης “Synergia” όσο και τα μηνύματά της ήταν σημαντικά, όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και σε επίπεδο χώρας. Ειδικότερα,
– Γνωρίσαμε στο σύνολο της Περιφέρειας ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων διατροφής, αφού συμμετείχαν 106 επιχειρήσεις και φορείς
– Επισκέπτες και επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους ίδιους τους παραγωγούς και να ενημερωθούν αναλυτικά για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προϊόντων. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, επιχειρηματίες εστιατορίων, καφέ, εκπρόσωποι των ξενοδόχων (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οργανωμένη επίσκεψη των δεκάδων μελών του Σωματείου Καφέ, Εστιατορίων, Κέντρων Διασκέδασης Αλεξανδρούπολης) είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκθέτες με στόχο τη συνεργασία και την προμήθεια προϊόντων για τα καταστήματά τους.
– Εμπλουτίστηκε η βάση δεδομένων προϊόντων διατροφής της Περιφέρειας μας
– Συνεχίστηκε η ανάδειξη της ντόπιας Θρακο-Μακεδονικής διατροφής με πολίτικα στοιχεία
– Αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των παραγωγών, ομοίων ή ομοειδών προϊόντων, οριζοντίως του αγροδιατροφικού, αλλά και του μεταποιητικού τομέα
– Προωθήθηκε η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ενδοπεριφερειακής καταναλωτικής συνείδησης, υποστήριξης κι αλληλεγγύης
– Προωθήθηκε η σύνδεση ο αγροδιατροφικός τομέας με το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης
– Αναδείχθηκε η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών επιχειρήσεων και προβλήθηκε η οικονομική δραστηριότητα της Περιφέρειας στον αγροδιατροφικό τομέα.
– Πραγματοποιήθηκαν εβδομήντα οκτώ (78) περίπου συνεργασίες επιχειρηματιών του παραγωγικού τομέα με τις σειρές πώλησης προϊόντων, αλλά και χώρων εστίασης.
Τα εγκαίνια της 2ης Θρακο-Μακεδονικής “Synergia” τέλεσαν η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.
Σε ομιλία του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ανέφερε: “Η SYNERGIA είναι ένα εργαλείο επίτευξης του κοινού σκοπού όλων των κατοίκων της Περιφέρειας μέσα από την παρουσίαση των προϊόντων αλλά και των δυνατοτήτων της. Ο σκοπός αυτός είναι καθαρός. Η επίτευξη ενιαίας καταναλωτικής συνείδησης πρώτον, και δεύτερον η οικονομική αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα. Η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και των κατοίκων αυτών, η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των κλάδων παραγωγής, των κλάδων κατανάλωσης, των κλάδων του Τουρισμού, των πάντων που κινούνται μέσα σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο”.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Α.Μ.Θ. Ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Κουτούζος, ο Διοικητής του 1ου Σταθμού Αναφοράς της Πολεμικής Αεροπορίας Παναγιώτης Κασίδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, Π.Ε. Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, Π.Ε. Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Π.Ε. Δράμας Ανάργυρος Πατακάκης και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ.
Στην ημερίδα που ακολούθησε ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις από τους εισηγητές αναφορικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των συνεργειών, από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Πολιτικό κοινωνιολόγο και συγγραφέα, για την παραγωγή δυναμικών προϊόντων αγροτο-διατροφικού τομέα, με παράδειγμα τα σπαράγγια και τα σκόρδα, από τον Αθανάσιο Κουτουκίδη, Γεωπόνο Ε.Α.Σ. Ορεστιάδας, για την μεταποίηση, τη συσκευασία και τη διάθεση του κρασιού στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. από τον Ιωάννη Κουρκουτά, Επικ. Καθηγητή Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας και του ελαιόλαδου, από τον Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη, MSc, PhD, Επιστημονικό Συνεργάτη ΕΛΓΟ, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
Σημαντική ήταν, επίσης, η εισήγηση του Γεώργιου Αλαβάντα, Προέδρου του Σωματείου Καφέ, Εστιατορίων, Κέντρων Διασκέδασης Αλεξανδρούπολης σχετικά με τη χρήση προϊόντων αγροτο-διατροφικού τομέα σε χώρους εστίασης, και οι τοποθετήσεις της Μαίρη Τσιακίρογλου, Προέδρου Σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ν. Ξάνθης, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Ξάνθης, και του Ανέστη Βαφειάδη, Προέδρου Σωματείου ζυθεστιατόρων Ν. Ροδόπης και Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν. Ροδόπης, ενώ για την τοποθέτηση προϊόντων αγροτο-διατροφικού τομέα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μίλησε ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, Πρόεδρος Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης.
Τέλος, στο πλαίσιο της 2ης Θρακο-Μακεδονικής “Synergia” παρουσιάστηκαν παραδοσιακές συνταγές της Θρακο-Μακεδονικής Κουζίνας με πολίτικα στοιχεία από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εδέσματα τα οποία δοκίμασαν οι παρευρισκόμενοι. Η 2η Θρακο-Μακεδονική “Synergia” ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από πολιτιστικούς συλλόγους.