«Δεν υπάρχουν εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ με τα οποία δεν ασχολούμαστε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα ζητήματα που έχει θέσει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.
Ολόκληρος ο διάλογος με το δημοσιογράφο, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε ο κ. Βενιζέλος,στο τέλος της Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ, έχει ως εξής:
– Δημοσιογράφος: Τι γίνεται με τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ; Αυτό που είπατε, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι επιλέξουν το δρόμο των εκλογών, αφορά και τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του;
– Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν. Υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία δεν ασχολούμαστε.
– Δημοσιογράφος: Αναφέρομαι στις τελευταίες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου.
– Ευ. Βενιζέλος: Σας απάντησα.
Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που κρατάει εν όψει της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά: “Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι, εάν οδηγήσουν σε αδιέξοδο τη διαδικασία αυτή και προκαλέσουν εκλογές, θα ωφεληθούν πολιτικά, γιατί θα μεταβληθεί ο συσχετισμός των δυνάμεων και το κόμμα τους θα καταλάβει και θα ασκήσει την εξουσία. Εάν αυτό καταλαβαίνουν, βλέποντας το σημείο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και βλέποντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις μας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, ας κάνουν την επιλογή αυτή. Ας υποτάξουν το συμφέρον της διαπραγμάτευσης που κάνει η χώρα και το συμφέρον των δημοκρατικών θεσμών που επιβάλουν συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ας υποτάξουν όλα αυτά τα πράγματα στο δικό τους κομματικό συμφέρον”.
Ο κ. Βενιζέλος επιπλέον εκτίμησε ότι στην περίπτωση εκλογών, αυτές δεν θα κριθούν με βάση τις δημοσκοπήσεις που υπάρχουν τώρα. “Οι εκλογές θα κριθούν προεκλογικά” είπε και εξήγησε: “οι εκλογές θα κριθούν στο χρονικό διάστημα μεταξύ της προκήρυξης και της διεξαγωγής τους, εάν γίνει η επιλογή των εκλογών. Διότι θα πρέπει τότε να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό τι θα γίνει με την οικονομία, τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση, τι θα γίνει με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και με το ΔΝΤ, ποια είναι η άλλη επιλογή, σε σχέση με την επιλογή που ακολουθούμε, με την επιλογή της ευθύνης, της σοβαρότητας, της διαπραγμάτευσης, αλλά και της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους αλλά και με τους διεθνείς εταίρους της χώρας”.
Αναφερόμενος στην επιλογή επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής Πρόεδρου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή. Διερρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις “μεταθέτοντας τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τρεις, τέσσερις ή πέντε εβδομάδες, ώστε να φτάσουμε στο ακραίο συνταγματικό όριο;”.
Ο κ. Βενιζελος συμπλήρωσε ως εξής: “Θα πηγαίναμε πάλι στα ίδια διλήμματα και κάποιοι θα είχαν το πρόσθετο επιχείρημα ότι χωρίς να έχουμε νομιμοποίηση και εντολή δεσμεύσαμε τη χώρα σε ένα νέο πλαίσιο το οποίο εμείς θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό, θετικό και ενθαρρυντικό για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Γιατί βγαίνουμε από το Μνημόνιο και την τρόικα και πηγαίνουμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, βγαίνουμε στην πραγματικότητα στην αποκατάσταση της θεσμικής ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του λοιπόν. Αλλά η απλοϊκή σκέψη ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει νίκη στις εκλογές για τις δυνάμεις της ασάφειας, της απροσδιοριστίας και της αβεβαιότητας, δεν ισχύει. Αν επιλέξουν το δρόμο των εκλογών θα λάβουν την απάντηση καθ’ οδόν προς τις εκλογές από τον ελληνικό λαό”.