Μιλώντας για Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) είναι πλέον γνωστό ότι δεν υπάρχουν διακρίσεις όσον αφορά στη φυλή, στην κουλτούρα ή στην κοινωνική τάξη. Ωστόσο στα αγόρια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επιρροή από τα κορίτσια με αναλογία 3-4 αγόρια προς 1 κορίτσι.
Ασυνήθιστες συμπεριφορές, έντονα ενδιαφέροντα και αισθητηριακή δυσλειτουργία μπορεί να είναι σε πιο ήπιες μορφές στα κορίτσια οδηγώντας έτσι γονείς και εκπαιδευτικούς σε παράβλεψη του συνδρόμου ως πιθανή διάγνωση.
Συμπτώματα του συνδρόμου Aspergerστα κορίτσια:
Κοινωνικά συμπτώματα :
- Ένα κορίτσι με σύνδρομο Aspergerμπορεί να παρουσιάζει τα παρακάτω συμπτώματα :
- Φαίνεται υπερβολικά ντροπαλό ή αποφεύγει την αλληλεπίδραση ή την έναρξη συζήτησης με άλλους.
- Φαίνεται να νιώθει αμήχανα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με άλλους και δυσκολεύεται να διατηρήσει οπτική επαφή.
- Συνήθως έχει ένα μόνο κολλητό φίλο στο σχολείο.
- Μπορεί να παίζει με κατάλληλο τρόπο με τα παιχνίδια ή να επικεντρώνεται στην οργάνωση των παιχνιδιών ή των αντικειμένων.
- Συχνά δείχνει εμπάθεια και συμπόνια, αλλά μπορεί να μπερδευτεί από τα μη-λεκτικά κοινωνικά σήματα.
Επικοινωνιακά συμπτώματα :
Ο τρόπος που επικοινωνεί ένα κορίτσι με σύνδρομο Aspergerμπορεί να διαφέρει από την «τυπική» επικοινωνία των συνομηλίκων της ως προς το ότι :
- Μπορεί να χρησιμοποιεί αρκετά «επίσημο» λεξιλόγιο και να χαρακτηρίζεται «σχολαστική».
- Τείνει να μιμείται από το να απαντάει με πιο «φυσικό» τρόπο.
- Μπορεί να έχει αναπτύξει ένα καταπληκτικό λεξιλόγιο και να ξεφεύγει στη φαντασία, απολαμβάνοντας ένα φανταστικό κόσμο, μιλώντας σε ένα φανταστικό φίλο, έχοντας κλίση στη μυθιστοριογραφία σε πολύ νεαρή ηλικία.
- Δείχνει να δυσκολεύεται με τις πτυχές της μη λεκτικής επικοινωνίας όπως είναι η γλώσσα του σώματος, ο τόνος της φωνής κ.α., καθώς και στον πραγματολογικό τομέα.
- Παρουσιάζει δυσκολία στην κατανόηση του χιούμορ και του μεταφορικού λόγου.
Συμπεριφορικά συμπτώματα :
Τα συμπεριφορικά συμπτώματα του συνδρόμου Aspergerστα κορίτσια μπορεί να διαφέρουν αρκετά από αυτά στα αγόρια ως προς το ότι :
- Τα κορίτσια είναι λιγότερο επιρρεπή στο να αντιδράσουν επιθετικά ή να χρησιμοποιήσουν σωματική βία.
- Εστιάζουν έντονα σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που συχνά σχετίζεται με ζώα, κλασσική λογοτεχνία κλπ.
- Νιώθουν ιδιαίτερο άγχος όταν υπάρχουν αλλαγές στη ρουτίνα.
- Μπορεί να παίζουν με κούκλες ή παιχνίδια χρησιμοποιώντας δεξιότητες που είναι πέρα από την τυπική τους ηλικία.
- Συνήθως αποφεύγουν να παίζουν με συνομηλίκους τους, βρίσκοντας το παιχνίδι βαρετό και ανούσιο, ενώ προτιμούν να παίζουν μόνες τους κάνοντας το παιχνίδι με τους δικούς τους όρους και προτιμήσεις.
- Αρκετά κορίτσια με σύνδρομο Aspergerαποφεύγουν το παιχνίδι με άλλα κορίτσια προτιμώντας να παίζουν με το αντίθετο φύλο βρίσκοντας το παιχνίδι τους πιο εποικοδομητικό και περιπετειώδη, παρά συναισθηματικό και ομιλητικό (αρκετά κορίτσια με ΣΑ περιγράφουν σε ψυχολόγους και σε αυτοβιογραφίες τους τον τρόπο που σκέφτονται – σε ορισμένες καταστάσεις – χαρακτηρίζοντας τον εγκέφαλο τους περισσότερο αντρικό παρά γυναικείο, έχοντας μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση στα ενδιαφέροντα, τρόπο σκέψης και χιούμορ του αρσενικού φύλου).
- Δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση ή απέχθεια (σε ορισμένες περιπτώσεις) σε αισθητηριακά ερεθίσματα όπως είναι οι υφές, τα τρόφιμα, οι ήχοι ή τα οπτικά μοτίβα.
- Συμπεριφορές όπως χτύπημα χεριών, στριφογυρίσματα κ.α. μπορεί να είναι περιορισμένες στα κορίτσια με σύνδρομο Asperger.
- Μπορεί να μην ενδιαφέρονται, όπως τα συνομήλικα κορίτσια, για την ενδυμασία τους, να μη διαλέγουν ρούχα με χρώματα και μοδάτα σχέδια, αλλά να προτιμούν πρακτικά, άνετα ρούχα με πολλές τσέπες.
Σωματικά συμπτώματα :
Ένα κορίτσι με σύνδρομο Aspergerμπορεί να :
- Παρουσιάζει δυσκολία στην αδρή ή και λεπτή κινητικότητα.
- Χαθεί εύκολα, ακόμη και σε οικείο περιβάλλον.
- Έχει περίεργη στάση.
- Αποφεύγει αθλήματα ή σωματικά παιχνίδια.
*Όλοι γνώριζαν πως ήμουν διαφορετική, αλλά όχι λιγότερο σημαντική…είχα ένα δώρο: μπορούσα να δω τον κόσμο με ένα διαφορετικό τρόπο, μπορούσα να δω λεπτομέρειες που οι άλλοι άνθρωποι δεν είχαν την ικανότητα. – Temple Grandin
Επιμέλεια άρθρου :
Ευφροσύνη Χρυσαφίδου
Γράφει η :
Χριστίνα Φραγκοπούλου
Λογοθεραπεύτρια
Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων – Λογοθεραπευτών Ελλάδος
Τηλ. Γραφείου : 2531302482
e-mail : [email protected]
Δημοκρίτου 9, Κομοτηνή