Εντυπωσιακή πράγματι η ιδέα που έπεσε πρόσφατα σχετικά με την κατάργηση του έργου «Φράγμα Συμβόλων» και την υδροδότηση της πόλης της Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής.
Η πρωτοβουλία αυτή μας θυμίζει τις καθημερινές ιστορίες τρέλας που συμβαίνουν στο δημόσιο και στον ευρύτερο τομέα. Διαπιστώνουμε ότι αποφασίζεται η εκπόνηση μελέτης για κάποιο συγκεκριμένο έργο, δαπανώνται χιλιάδες ευρώ για την πληρωμή των μελετητών ενώ στη συνέχεια έρχεται κάποιος άλλος αιρετός που έχοντας μεγαλύτερη σοφία και οξυδέρκεια ακυρώνει το έργο και ανακοινώνει άλλες καλύτερες λύσεις.
Έτσι απλά, χωρίς να μπει στο κόπο ο κάθε αιρετός να ανακοινώσει στους πολίτες πως επιλέγεται η εκτέλεση του έργου, πως δημοπρατήθηκε η μελέτη, πόσο στοίχισε αυτή, πόσο πληρώθηκε και τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για την οικονομική αιμορραγία από την εκπόνηση κάποιας μελέτης και τη μη εκτέλεση του έργου. Έτσι απλά, χωρίς απολογισμό και απόδοση ευθυνών καταργείται το έργο, στη συνέχεια επανέρχεται άλλη λύση, συντάσσεται νέα μελέτη, ξοδεύονται αρκετές χιλιάδες ευρώ για τη πληρωμή της νέας μελέτης για να μπει σε κάποιο συρτάρι και φυσικά να ακυρωθεί η εκτέλεση του έργου επειδή κάποιοι άλλοι νέοι αιρετοί έχουν διαφορετική άποψη.
Μεταξύ των δεκάδων περιπτώσεων που ξέρουμε με την αρχειοθέτηση μελετών που χρυσοπληρώθηκαν από το ελληνικό δημόσιο ενώ δεν εκτελέστηκαν στα έργα που αναφέρονται σε αυτές πάει να γίνει και η ιδέα για τη κατασκευή του φράγματος των Συμβόλων, το οποίο οι σημερινές διοικήσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ αποφάσισαν να μην εκτελεστεί και η υδροδότηση της πόλης να γίνει από το φράγμα της Γρατινής που ανήκει στη ΔΕΗ.
Έτσι απλά, ανακοινώθηκε χωρίς να ερωτηθεί βεβαίως και η επιχείρηση του ΑΗΣ ΔΕΗ για το ενδεχομενο να είναι πραγματοποιήσιμη η φαεινή ιδέα ή αποτελεί μια βαριά φούσκα.
Ρωτήσαμε και μάθαμε και αναρωτιόμαστε πως σκέπτονται μερικοί ιππεύοντας το άλογο. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για τεχνικές προδιαγραφές αλλά σίγουρα φαίνεται σαν μια πρόταση για να μπει το έργο σε κάποιο συρτάρι μέχρι να ολοκληρωθεί μια νέα μελέτη που κι αυτή θα μπει σε κάποιο άλλο συρτάρι. Χαίρε άξια διοίκηση και μπράβο σε αυτούς που κατεβάζουν τέτοιες φαεινές ιδέες. Φυσικά συγχαρητήρια και στους μελετητές που θα τα κονομήσουν.