Να δώσουν τέλος στους πολιτικούς καυγάδες ζήτησε από τα κόμματα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι αλλά εφικτοί, είπε, αρκεί να δουλέψουμε με πνεύμα συνεργασίας και να μην συνεχίσουμε την πολιτική των αλληλοκατηγοριών για το ποιος φταίει και ποιος όχι.
Από τις πράξεις μας θα εξαρτηθεί το οικονομικό μέλλον της χώρας όχι μόνο το 2012, αλλά για όλη τη δεκαετία που διανύουμε. Αυτό ο αγώνας υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές και η επιτυχία είναι υπόθεση όλων μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν εγκαταλείψουμε τη μάχη για το μέλλον σκιαμαχώντας για το παρελθόν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα επιβραβεύσουν την συνεργασία.
Η επιτυχία του προϋπολογισμού -δήλωσε- θα θέσει τη βάση για υπέρβαση της κρίσης, η οποία «δεν είναι μπόρα που θα περάσει. Θα έχει διάρκεια», γιατί είναι αποτέλεσμα ετών, «λύσεων που αναβλήθηκαν ή ποτέ δεν εφαρμόστηκαν» είπε χαρακτηριστικά.
«Η αντιμετώπιση θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος. Μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης αυτό έχει γίνει οδυνηρά αισθητό σε όλους μας» πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος, ενώ σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός υπηρετεί το στόχο της σταθεροποίησης και στη συνέχεια επανεκκίνησης της οικονομίας».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ως το βασικότερο στοιχείο του προϋπολογισμού την πρόβλεψη, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο ανέφερε ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ορθοποδήσει η οικονομία».
«Η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο στόχο», είπε χαρακτηριστικά ο Λ.Παπαδήμος.
Ο προϋπολογισμός, συνέχισε, βασίζεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και τη μείωση και τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών. «Αν και οι φορολογικοί συντελεστές δεν είναι χαμηλότεροι από την ΕΕ, τα φορολογικά μας έσοδα υπολείπονται αισθητά» είπε, υποστηρίζοντας πως «η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει τις αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μας συστήματος και έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαιτεί μία πολυδιάστατη προσέγγιση».
Η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των εισοδημάτων είναι προβλήματα «που δεν επιδέχονται ωραιοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η δημοσιονομική εξυγίναση είναι αναγκαία.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2013, ο Λ.Παπαδήμος παραδέχτηκε πως οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες, αλλά υποστήριξε πως υπάρχουν πολλά που στηρίζουν την πρόβλεψη αυτή.
Οι εξαγωγές, ανέφερε, ενισχύονται ενώ η μείωση συντάξεων και μισθών δεν προβλέπεται να συνεχιστεί και άρα η καταναλωτική δαπάνη θα σταθεροποιηθεί. Επίσης, υποστήριξε πως με τα έργα του ΕΣΠΑ, με τη συμβολή και των κοινοτικών πόρων, θα τονωθεί η αγορά εργασίας.
«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρώπης, δεν θα χάσουμε το μεγαλύτερο μεταπολεμικό μας κεκτημένο, την αδιαπραγμάτευτη θέση μας στην Ευρώπη» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η συμμετοχή στο ευρώ «συνεπάγεται υποχρεώσεις».
Εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, συνέχισε ο Λ.Παπαδήμος, «πρέπει να καταβάλουμε πολλαπλάσια προσπάθεια και να εξαντλήσουμε τα αποθέματα αποφασιστικότητας». «Έχουμε την ικανότητα;» ρώτησε, απαντώντας: «Πιστεύω πως ναι, εφόσον επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων και των πολιτών».