Με παρέμβαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ξεκινά την Τρίτη το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο πρωθυπουργός θα στείλει με αυτόν τον τρόπο το δικό του μήνυμα ότι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία θα προχωρήσει.
Η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, φαίνεται να αποδέχεται ορισμένες αλλαγές, με στόχο να ψηφισθεί και από τη ΝΔ το νομοσχέδιο επί της αρχής. Οι αλλαγές δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν, κυρίως για το Συμβούλιο Διοίκησης, την εκλογή πρύτανη και κοσμητόρων.
Το υπουργείο φαίνεται πως δέχθηκε αναβάθμιση της Συγκλήτου με αυξημένες δραστηριότητες, αύξηση της συμμετοχής των μελών ΔΕΠ στο Συμβούλιο Διοίκησης από επτά σε οκτώ, έναντι έξι εξωπανεπιστημιακών, διατήρηση του τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας και εξομοίωση των πτυχίων των πολυτεχνικών σχολών με master.
Η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα στο Λαύριο, κάλεσε την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».
Η ΠΟΣΔΕΠ με επιστολές προς τους βουλευτές του καλεί να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, ενώ καλεί τα μέλη της σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα καυτηριάζει επίσης το ότι «μία ημέρα πριν την συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου και το τελικό κείμενο δεν δόθηκε», γεγονός που οι καθηγητές ερμηνεύουν ως «επιβεβαίωση της ανυπαρξίας διαλόγου».
Στις αντιρρήσεις αυτές προστίθεται τώρα και η ανησυχία των προέδρων των ΤΕΙ, που θεωρούν απαραίτητη τη δυνατότητα χορήγησης διδακτορικών. Επιπροσθέτως στο ενδεχόμενο να καταλήγουν οι πενταετούς φοίτησης σχολές όπως οι πολυτεχνικές και γεωπονικές απευθείας σε μάστερ, καθώς εκτιμούν ότι υποβαθμίζει τα συναφή ΤΕΙ.
Η υπουργός Παιδείας απαντά στις αντιδράσεις με άρθρο της στα Νέα. «Η μεταρρύθμιση έχει μια ευρεία οπτική γωνία, ώστε να εκφράζει το πάνδημο αίτημα για ένα νέο πανεπιστήμιο. Το ΑΕΙ είναι ίδρυμα και όχι σωματείο ταγμένο στην υπηρεσία του λαού και του δημόσιου συμφέροντος» αναφέρει. Η Νέα Δημοκρατία, διά του αρμόδιου τομεάρχη κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης στα θέματα της Παιδείας.
«Θα αναζητήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρούμε αυτά που μας ενώνουν στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας και όχι αυτά που μας χωρίζουν» δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και επιφυλάχθηκε για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.