Προκλητική αδιαφορία και ανικανότητα για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ καταλόγισε στη κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Μάταια προσπαθώ 20 μήνες τώρα να πείσω την κυβέρνηση να βάλει μπροστά τα έργα του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση, αντί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς, τους αδρανοποίησε. Για μήνες μάλιστα, ξέχασε να ορίσει ακόμη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα» είπε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτίμησε να κόβει μισθούς και συντάξεις και άφησε ανεκμετάλλευτη μια πραγματική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Έπρεπε να της το υποδείξουν οι ξένοι σήμερα για να αποφασίσει, επιτέλους, η κυβέρνηση να ξεκουνηθεί. Εν τω μεταξύ, όμως, η ζημιά που έχει προκληθεί, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, είναι μεγάλη».
Καταλήγοντας διερωτήθηκε: «Για αυτή την προκλητική αδιαφορία και ανικανότητα, ποιος φέρει την ευθύνη; Ποιος θα απολογηθεί κύριε Παπανδρέου; Κανείς;»
Ως επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας θεωρεί το ΚΚΕ τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για τη μειωμένη εθνική συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
«Το 5% της ελληνικής συμμετοχής να γίνει βατήρας άμεσης χρηματοδότησης υγιών επαγγελματικών προτάσεων» ζητά ο ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι σπαταλήθηκε πολύτιμος χρόνος.
Από την πλευρά του ΣΥΝ τονίζεται: «ο επανασχηματισμός του ΕΣΠΑ, που υποστηρίζει ότι προωθεί η κυβέρνηση, οφείλει να ακουμπήσει επάνω στην κοινωνία που μαστίζεται από την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία και να βοηθήσει στην ουσιαστική οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.»
»Αντί αυτού, η νέα πολική του υπουργείου είναι στην ουσία πολιτική παραχώρησης μεγάλου μέρους του ΕΣΠΑ σε κάθε λογής συμβούλους και στο κράτος της κομματικής πελατείας των εργολάβων».
Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, παρατήρησε: «Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το θετικό 5% της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ έχουν μικρό αντίκρισμα μιας και δεν πρόκειται για νέα ή πρόσθετη χρηματοδότηση. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό μειώνεται κατά δύο δισ. και η διάθεση των κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί την ελληνική πονεμένη ιστορία με τη συνεχή μείωσή του κατά 47% στο πρώτο εξάμηνο!»
Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να προσέλθει στα όργανα της ΕΕ με ένα πενταετές, αναπτυξιακό πρόγραμμα επενδυτικών δραστηριοτήτων, 20-30 δισ. ευρώ, και να ζητήσει τη χρηματοδότησή του από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Για αδυναμία της κυβέρνησης να διαθέσει τα όποια κονδύλια από εθνικούς πόρους για αναπτυξιακούς σκοπούς έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της ηΔημοκρατική Συμμαχία, με αφορμή την αύξηση της κοινοτικής συνδρομής στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοϊδη.
«Η αύξηση της κοινοτικής συνδρομής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι χωρίς αμφιβολία θετική, η προσέγγιση όμως του κ. Χρυσοχοϊδη αποτελεί μνημείο πολιτικής υποκρισίας» σημειώνει το κόμμα.
Σχετικά με τα κονδύλια αναφέρει ότι «δεν είναι, προφανώς, το ΕΣΠΑ που τα στερούσε μέχρι σήμερα από την αγορά, αλλά η φιλοσοφία χρηματοδότησης του μεγάλου και σπάταλου κράτους».