Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τα κριτήρια και το ύψος των προστίμων, άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το νομοθέτημα θα κατατεθεί την Πέμπτη και θα έχει ψηφιστεί έως τις 28 Αυγούστου.
Όπως είπε ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή, επιχειρείται να εξευρεθεί η «χρυσή τομή», η οποία, διευκρίνισε, δεν είναι εύκολη και επισήμανε ότι ισορροπεί μεταξύ του χειρισμού της πραγματικότητας και της δίκαιης ρύθμισης.
«Δεν θα επιβραβευθούν οι καραμπινάτες περιπτώσεις», δήλωσε ο υπουργός και δεσμεύτηκε ότι η ρύθμιση του θέματος θα γίνει με τρόπο που θα ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, θα καλύπτει τις ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και θα εξασφαλίζει έσοδα για το κράτος.
«Δεν θα κρυφτώ. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε, αλλά ξεκαθάρισε εκ νέου, ότι από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν τα κτίσματα σε δάση, αιγιαλό, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους.
Ακόμη ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις που τίθενται στο νομοθέτημα για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι τέτοιες που αποτρέπεται μία νέα γενιά αυθαιρέτων.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα, για να επισημάνει ότι, πλέον, η μεγάλη αυθαίρετη δόμηση είναι στις εκτός σχεδίου περιοχές και τόνισε πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και το κράτος δεν πάρει μέτρα ολοσχερούς κατάργησής της, εκτός οικισμών, δόμησης στα νησιά, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.
«Δεν θα γίνουν Μύκονος. Θα είναι χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται, προς αυτή την κατεύθυνση, «τουλάχιστον για να μην ντρέπεται η δική μας γενιά και να μην είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι».
Αρκετοί βουλευτές στις παρεμβάσεις τους πρότειναν να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα, σε ό,τι αφορά αυθαίρετες κατασκευές, που έχουν γίνει σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και γύρω από αρχαιολογικές ζώνες, αλλά και για κατασκευές, που είναι μεγάλου εμβαδού, ή που αντιστοιχούν σε μη οικιστικές (δηλαδή εμπορικές) χρήσεις.
Επισήμαναν επίσης την ανάγκη για επιτάχυνση της προετοιμασίας του νέου δασικού νόμου και ενεργοποίηση των διατάξεων για την κατεδάφιση παράνομων κτισμάτων σε δασικές και αναδασωτέες περιοχές.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ.Καρτάλης εξέφρασε την άποψη ότι η ρύθμιση είναι κυρίως εισπρακτικού χαρακτήρα, αν και επεσήμανε ότι είναι θετική η πρόβλεψη για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, στο βαθμό που μπορεί να διαμορφωθεί.
Συμπλήρωσε δε ότι πρέπει να χαραχθούν κόκκινες γραμμές «με παχύ μαρκαδόρο και με ανεξίτηλο μελάνι», ώστε να μην προκύψει νέα γενιά αυθαιρέτων.
Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΚΑ
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, για τις προτεραιότητες του υπουργείου ΠΕΚΑ ο κ. Παπακωνσταντίνου, επίσης, εξέφρασε την ισχυρή του βούληση να ξεπαγώσουν είκοσι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα.
Αφού δήλωσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι βουλευτές των κομμάτων, τόνισε πως όταν θα είναι έτοιμος, θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ή νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα αναφέρονται ονομαστικά οι επενδύσεις αυτές, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση από τα κόμματα.
Ο υπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροθέτησης των Χώρων Υγειονομικής Ταφής και ειδικά στο ΧΥΤΑ της Κερατέας, ανακοίνωσε ότι έως τις 20 Αυγούστου θα εκδοθεί η διεθνής προανακοίνωση με διαβούλευση, όπου θα δηλώνεται ότι δεν αποκλείεται καμία τεχνολογία. Όπως πρόσθεσε, το έργο θα γίνει με προδιαγραφές – αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι αν θα είναι στην παρούσα χωροθέτηση, όπως έχουν προτείνει οι φορείς.
Ακόμη το υπουργείο προχωρά σε απλοποίηση της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπως προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του.
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος, στο ετήσιο πόρισμά της, προτείνει την έκδοση ενιαίας περιβαλλοντικής άδειας, που θα καλύπτει όλες τις επιμέρους, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κ.Καρτάλης ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΚΑ να διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες πολεοδόμησης, χωρίς ειδικές ρυθμίσεις και περιβαλλοντικές και πολεοδομικές εκπτώσεις, όπως αυτές που δρομολογήθηκαν για την τουριστική κατοικία.
Ενημερώνοντας σχετικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκης προανήγγειλαν επίσης ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του θορύβου σε αστικές περιοχές, την ενεργοποίηση του θεσμού των ελεγκτών μηχανικών, οι οποίοι – εκτός των σημερινών Πολεοδομιών – θα ελέγχουν τις οικοδομικές άδειες, ενώ σημείωσαν την ανάγκη για ανάθεση, σε εξωτερικούς συνεργάτες, εργασιών του Κτηματολογίου.