Πράσινο φως για το νομοθετικό πλαίσιο διενέργειας δημοψηφισμάτων αναμένεται να δώσει το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι. Τη ρύθμιση παρουσίασε χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης και σύμφωνα με αυτή τα δημοψηφίσματα θα έχουν απλώς συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση χαρακτήρα. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης και δεν αποκλείει να προβλεφθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει δύο διαφορετικές διαδικασίες:
Στην πρώτη περίπτωση εντάσσονται τα δημοψηφίσματα για κρίσιμα εθνικά θέματα και η πρωτοβουλία για τη διενέργειά τους ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία καταθέτει σχετική πρόταση στη Βουλή – η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.
Στα εθνικά θέματα δεν θα περιλαμβάνονται πλέον μόνον ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, αλλά κάθε ζήτημα που σχετίζεται με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Η δεύτερη περίπτωση δημοψηφισμάτων αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια, τα οποία έχουν δηλαδή εγκριθεί από τη Βουλή αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σε αυτήν την κατηγορία η πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανήκει στους βουλευτές και απαιτείται πρόταση από τα 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επί ψηφισμένων νομοσχεδίων έχει δεσμευτικό περιεχόμενο, αρκεί να λάβει μέρος το 50% των ψηφοφόρων.
Δικαίωμα συμμετοχής στα δημοψηφίσματα θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα καλούνται να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» επί ενός συγκεκριμένου ερωτήματος ή και σε περισσότερα ερωτήματα.
Στα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν θα προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια, στα οποία εκτός από το λευκό χαρτί που θα δίνεται στους ψηφοφόρους, συγκαταλέγονται και τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν έχει μπει σταυρός σε κάποια από τις απαντήσεις.