Από την πόλη της Κομοτηνής, η Ζεϊνέπ Παδαλί Μεχμέτ και η Ελίφ Αχμέτ Αρήφ αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα στην 9η Διεθνή Ολυμπιάδα Τούρκικης Γλώσσας και κέρδισαν χρυσά μετάλλια στην κατηγορία της ποίησης στην μητρική γλώσσα και στην κατηγορία της έκθεσης. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στην Τουρκία στις 15-30 Ιουνίου και οι συμμετέχοντες μαθητές έζησαν μεγάλη χαρά. Από την Ελλάδα μια ομάδα 45 ατόμων αποτελούμενη από γονείς και δασκάλους των παιδιών, συνόδευε τους διαγωνιζόμενους μαθητές.
Μαθήτριες στο Λύκειο του Ιεροσπουδαστηρίου
Από την Κομοτηνή οι μαθητές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα γύρισαν στην χώρα τους με διπλό χρυσό μετάλλιο. Μεγάλη η επιτυχία της Ζεϊνέπ Παδαλή Μεχμέτ η οποία με το ποίημα ‘Όλα τα λουλούδια του κόσμου’’ κέρδισε την πρώτη θέση. Τη δεύτερη επιτυχία για την Ελλάδα σημείωσε η Ελίφ Αχμέτ Αρήφ η οποία κέρδισε επίσης την πρώτη θέση στην κατηγορία της έκθεσης . Οι μαθητές έκαναν εντατική προετοιμασία με την επιμέλεια του Κέντρου Ξένων Γλωσσών ΕΛΙΤ.
Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΕΛΙΤ διοργάνωσε την ελληνική πλευρά της Διεθνούς Ολυμπιάδας της Τούρκικης Γλώσσας . Οι δυο μαθήτριες, οι οποίες φοιτούν στο Λύκειο του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής, η Ζεϊνέπ Παδαλή Μεχμέτ και η Ελίφ Αχμέτ Αρήφ, μετά από διαγωνισμό που διοργάνωσε το Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΕΛΙΤ ανάμεσα σε 25 μαθητές από την Κομοτηνή και την Ξάνθη κέρδισαν το δικαίωμα να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην 9η Διεθνή Ολυμπιάδα της Τούρκικης Γλώσσας.
Το περίπτερο της Ελλάδας
Εκτός από τους διαγωνισμούς, στο Αλτίνπαρκ της Άγκυρας πραγματοποιήθηκε ‘’Συμπόσιο πολιτισμών ‘’και τα περίπτερα όπου έκαναν επίδειξη 130 χώρες κατακλύστηκαν από επισκέπτες. Σε 2 μέρες 350 χιλιάδες άτομα επισκέφτηκαν τα περίπτερα και είχαν την ευκαιρία να πάρουνε μια ιδέα από τις συμμετέχουσες χώρες.
Το περίπτερο της Ελλάδας τράβηξε την προσοχή λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία είναι η χώρα. Στο περίπτερο εκτέθηκαν ομοιώματα της Ακρόπολης, Αρχαίων Θεάτρων, και άλλων αρχαίων έργων τέχνης που είναι σύμβολά της Ελλάδας. Επίσης εκθέματα που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες ήταν παραδοσιακές ενδυμασίες και υποδήματα, αρχαία σανδάλια, πλαστικά μοντέλα με τοπικά φορέματα, βίντεο, αφίσες και φωτογραφίες για περιοχές της Ελλάδας με ιστορική και τουριστική σημασία. Στο περίπτερο αυτό προσφέρθηκε ‘φραπέ’ της Ελλάδας, σε 4 χιλιάδες επισκέπτες.
Από την Ελλάδα η ομάδα των 45 ατόμων, η οποία αποτελούνταν από γονείς, δασκάλους και μαθητές, συνόδευσε και υποστήριξε τους διαγωνιζόμενους . Όλη η ομάδα επισκέφτηκε το συμπόσιο πολιτισμού και εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους διαγωνισμούς. Στο συμπόσιο πολιτισμού οι μαθητές από την Ελλάδα βγήκαν στην σκηνή και είπαν το τραγούδι ‘Γιατί θες να φύγεις, πού θα πας’ στα Ελληνικά και στα Τούρκικα.
Μετά από ένα μεγάλο χειροκρότημα και ύστερα από έντονο αίτημα των θεατών βγήκαν δεύτερη φορά στην σκηνή. Μέτα από την απονομή των βραβείων στην Άγκυρα οι μαθητές συμμετείχαν στις εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε 5 ημέρες σε διαφορετικές πόλεις. Η Ζεϊνέπ Παδαλή Μεχμέτ και η Ελίφ Αχμέτ Αρήφ μαζί με τους δασκάλους του Κέντρου Ξένων Γλωσσών ΕΛΙΤ συμμετείχαν σε δραστηριότητες και επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη. Οι μαθητές γύρισαν στην Ελλάδα με την χαρά της καλής εκπροσώπησης της Ελλάδας και τις υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό γονείς, δασκάλοι και φίλοι.
Τα παιδιά του κόσμου ενθουσίασαν
Φέτος στις 15-30 Ιουνίου διοργανώθηκε για 9η φορά η Ολυμπιάδα Τούρκικης Γλώσσας στην οποία συμμετείχαν από 130 χώρες 1000 παιδία . Οι μαθητές απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής στην Ολυμπιάδα αφού προκρίθηκαν από δοκιμασίες σε επίπεδο τάξης, σχολείου, και χώρας. Παιδία ανεξαρτήτως θρησκείας, έθνους, και χρώματος συμμετείχαν σε 18 διαφορετικούς κλάδους διοργάνωσης και απέδειξαν τα προσωπικά τους ταλέντα, στην ποίηση, στα τραγούδια ,στη ζωγραφική, στους παραδοσιακούς χορούς και στις γενικές γνώσεις. Οι μαθητές, οι οποίοι επί δέκα πέντε ημέρες μάγεψαν το κοινό με τους διαγωνισμούς και τις εμφανίσεις τους, αποχαιρέτησαν την Ολυμπιάδα αφήνοντας χίλιες και μια γεύσεις και χρώματα στη μνήμη του κοινού.
Παρόλο που υπήρχαν παιδιά από χώρες που είχαν πολιτικά προβλήματα μεταξύ τους, τα παιδία παραδειγμάτισαν τους μεγάλους για την ομορφιά του να ζούν και μαζί. Οι μαθητές επίσης έδωσαν σημαντικά μηνύματα για την παγκόσμια ειρήνη και αδελφότητα και μας θύμισαν πως πρέπει να κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα.
Το κλείσιμο της Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη παρουσία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και άλλων 16 χιλιάδων ατόμων. Ο ενθουσιασμός και η αγωνία των παιδιών του κόσμου έμειναν στην μνήμη και οι μαθητές στο τέλος έλαβαν ένα θερμό χειροκρότημα. Στην βραδιά αποχαιρετισμού πολλά γνωστά άτομα της πολιτικής, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αθλητές και άλλα πολλά γνωστά ονόματα παρακολούθησαν τα παιδιά της Ολυμπιάδας με θαυμασμό. Τα παιδιά του κόσμου γύρισαν στις χώρες τους με την χαρά του διαγωνισμού αλλά και με την λύπη του αποχωρισμού λόγω του έντονου ενδιαφέροντος και τις άριστης φιλοξενίας που είχαν.
Στην περσινή 8η Διεθνή Ολυμπιάδα Τούρκικης Γλώσσας, η Ελλάδα στην κατηγορία της ποίησης στην μητρική γλώσσα είχε πάρει χρυσό, στην έκθεση χάλκινο και στην κατηγορία γενικού πολιτισμού είχε πάρει έπαινο.
Το κέντρο εκπαίδευσης ξένης γλώσσας ΕΛΙΤ έχει 3 παραρτήματα και εδώ και 5 χρόνια διοργανώνει εκ μέρους της Ελλάδας την συμμετοχή στην Ολυμπιάδα της Τούρκικης Γλώσσας.