Ρύθμιση με περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που θα διαφοροποιείται από τις αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα προηγούμενες, θα καταθέσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης.
Το ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες αυθαιρέτων, που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν διαφορετικά, ενώ η προσφυγή στο ΣτΕ μπορεί να ακυρώσει τις όποιες κυβερνητικές προσπάθειες.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα προσπάθειες τακτοποίησης τους προσέκρουαν στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που αναφέρεται στα δάση αλλά και σε άλλα άρθρα που διασφαλίζουν την ισονομία των πολιτών.
Η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού ισοζυγίου, όπως έγινε στην περίπτωση των ημιυπαίθριων, εκτιμάται από την πλευρά του υπουργείου ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματα συνταγματικότητας.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε δύο μεγάλες κατηγορίες αυθαιρέτων και στο τρόπο που θα μπορέσουν να τακτοποιηθούν.
Στα εντός σχεδίου δόμησης αυθαίρετα (είτε είναι παραθεριστική είτε πρώτη κατοικία) θα προβλέπεται ο ιδιοκτήτης του:
- Να αποκτήσει συντελεστή δόμησης, ως άυλο τίτλο
- Να αποκτήσει πιστοποιητικό αρχιτεκτονικής ένταξης
Με αυτές τις προϋποθέσεις και με τη πληρωμή των προστίμων, που θα είναι χαμηλότερα από τα ισχύοντα, το ακίνητο θα τακτοποιείται.
Στα εκτός σχεδίου δόμησης (αφορά τη παραθεριστική κατοικία ) προβλέπεται η αγορά περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα πρέπει είτε να αγοράσει γη στον ίδιο δήμο για το κομμάτι που υπολείπεται ώστε θεωρηθεί ότι έχει κτίσει σε άρτιο οικόπεδο είτε να εισφέρει σε χρήμα το αντίστοιχο ποσό.
Δηλαδή, αν κάποιος έχει χτίσει σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων, ενώ η δόμηση επιτρέπεται στα 4 στρέμματα, θα πρέπει να αγοράσει 2 στρέμματα στον ίδιο δήμο, αδόμητα άρτια και οικοδομήσιμα, τα οποία θα παραμείνουν αδόμητα για πάντα, με σκοπό ο δήμος να τα χρησιμοποιήσει για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων.
Με την πληρωμή των προστίμων και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα μπορεί να το τακτοποιήσει. Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, προβλέπεται να υπάρχουν οικονομικά κριτήρια και σε περίπτωση χαμηλού εισοδήματος ο ιδιοκτήτης να εξαιρείται του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στη δημιουργία υπηρεσίας κατεδάφισης στην αποκεντρωμένη διοίκηση, όπου προβλέπεται η δυνατότητα μέχρι και επιστράτευση των κατόχων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στις κατεδαφίσεις.