Δεκτή έγινε από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για ένα εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Η πρόεδρος της Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε το σχέδιό της, στους φιλελεύθερους ευρωβουλευτές, παρουσία του ηγέτη τους, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ και αργότερα το συζήτησε και με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
«Η Ελλάδα χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια άλλη εικόνα. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη αυτή» τόνισε η κυρία Μπακογιάννη που παραχώρησε και συνέντευξη τύπου, παρουσία του κ. Φέρχοφσταντ, υπεραμυνόμενη μια προσέγγιση διαφορετική από αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, με την οποία απορρίπτεται, σε γενικές γραμμές, η λογική της μείωσης των δαπανών από το δημόσιο τομέα και της αύξησης της φορολογίας και των εσόδων.
Η ομάδα των Φιλελευθέρων υιοθέτησε την πρόταση της Συμμαχίας για τη δημιουργία εθνικού ταμείου για στήριξη των επενδύσεων στην Ελλάδα που θα χρηματοδοτηθεί με το 25% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ το υπόλοιπο 75% των εσόδων αυτών θα προορίζεται για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.
Οι προτάσεις της Συμμαχίας
Τα βασικά σημεία της πρότασης της Δημοκρατικής Συμμαχίας που υιοθετήθηκαν από τους Φιλελεύθερους είναι:
* μείωση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.
* πακέτο της τάξεως των 30 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για επενδύσεις.
* εγγυήσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά, ενδεχομένως από την ευρωπαϊκή Investment Bank για τις νέες ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση επενδύσεων.
* μείωση του επιτοκίου των ελληνικών δανείων, π.χ. της τάξης του 3,5%, στο επίπεδο του IMF.
* το 25% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να επιστρέφει στην ελληνική οικονομία μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα στήριξης νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ το 75% θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους.
Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο επενδύσεων με μείωση του φορολογικού βάρους επί των επιχειρήσεων, να προβλεφθεί ένα πακέτο ύψους 30 δις. ευρώ από την ΕΕ, να υπάρξουν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων για νέες
Ιδιωτικές επενδύσεις και να αποφασιστεί νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας στα επίπεδα του ΔΝΤ, δηλαδή περίπου 3,5%.