Το θέμα της συναίνεσης κυριαρχεί στις τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερα κριτικοί οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ενώ βουλευτές της συμπολίτευσης και υπουργοί εμμένουν στην ανάγκη συνεννόησης.
Τη δημιουργία ελπίδας στον ελληνικό λαό περιέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ως τον κύριο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
«Ο φόβος είναι το πιο άγριο και αντιπαραγωγικό συναίσθημα που μπορεί να φωλιάσει μέσα σε μια κοινωνία και σε αυτόν τον φόβο πρέπει να βάλει τέλος η κυβέρνηση» ανέφερε και παρατήρησε ότι «αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αυτό είναι πως δεν δημιούργησε ακόμη ένα πλαίσιο για το αύριο που θα καθησυχάσει τον κόσμο».
Δεν μπορούμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα μεγάλα λόγια, τις ανεύθυνες πράξεις και τις μηδενικές πολιτικές», είπε η βουλευτής της ΝΔ,Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία εστίασε την κριτική της προς την κυβέρνηση ειδικά στον Τουρισμό (ως αρμόδια τομεάρχης) κατηγορώντας την για πλήρη αποτυχία.
«Ποτέ μια κυβέρνηση δεν έκανε τόσο λίγα πράγματα για τον Τουρισμό και δεν φάνηκε τόσο ανεπαρκής στο σύνολο της πολιτικής της σε μια ιστορικά κρίσιμη συγκυρία» ανέφερε.
Τέλος, χαρακτήρισε «λίγο» τον ανασχηματισμό για να διαφοροποιηθεί η εικόνα της κυβέρνησης πόσο δε μάλλον για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ελπίδα στον τόπο.
Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης αναφέρθηκε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔΆρης Σπηλιωτόπουλος.
Ο βουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε ωστόσο να επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το ναυάγιο της συναίνεσης.
«Δυστυχώς δεν αποκτήσαμε κουλτούρα συνεννόησης. Αλλά για την αδυναμία αυτή την αποκλειστική ευθύνη την έχει αυτή η κυβέρνηση με τους τραγικούς χειρισμούς της» ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Η μάχη για την αναθέρμανση της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή είναι συνεχής, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, περιγράφοντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
«Το θέμα της διαπραγμάτευσης δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια συνεχής διαδικασία που ξεκίνησε την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές και που συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της χώρας και σε κάθε εξέλιξη της κρίσης» ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε ότι αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη γίνεται αφενός προκειμένου να εξασφαλιστεί η δόση για την Ελλάδα και αφετέρου για τη νέα δανειακή προοπτική της χώρας με όρους που να στηρίζουν την αναθέρμανση της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση.
«Το ζήτημα της συναίνεσης δεν είναι προσχηματικό. Ούτε μπορεί να είναι μια έξωθεν επιβαλλόμενη διαδικασία» είπε ακόμη η κα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και για την προοπτική της χώρας δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά όλους».
Την άποψη ότι «οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να επιβάλλουν τον τελικό πολιτικό διακανονισμό του χρέους, με μερική διαγραφή του και με μακροχρόνιο αναπρογραμματισμό μέσω της έκδοσης εγγυητικού ευρωομολόγου» εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.
Σημείωσε όμως ότι «δεν θα πρέπει να αποδειχθούμε προηγουμένως ιδανικοί αυτόχειρες ή να σπάσουμε πρώτοι στο ολέθριο παιχνίδι της αναμονής».
«Η συναίνεση που επιδίωκε και η κυβέρνηση έμεινε στα λόγια. Ο πρωθυπουργός έκανε μια γενναία πρόταση αλλά δεν κατάφερε να την υλοποιήσει, γιατί δέχτηκε κομματικές πιέσεις. Εμείς ως ΝΔ κάναμε την υπέρβαση, δεχτήκαμε να συμμετέχουμε, όμως ο κ. Παπανδρέου έκανε πίσω. Μπορούσε να γίνει η υπέρβαση, αλλά η ευκαιρία χάθηκε», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτίμησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα λάβει μεν την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός όμως θα βγει αποδυναμωμένος από αυτή τη διαδικασία ενώ σχετικά με την νέα κυβερνητική σύνθεση ο βουλευτής της ΝΔ είπε πως πρόκειται για «ανασχηματισμό βιτρίνας κι όχι ουσίας», ενώ χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου «αδύναμο πρωθυπουργό». Τέλος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την αφίσα της ΔΑΚΕ σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Ευτυχώς τις δικές μας θέσεις δεν τις καθορίζουν οι συνδικαλιστές».
O Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι «έχουμε χρέος να απαντήσουμε στις ανοιχτές παλάμες στις πλατείες ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο», και κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι «διέλυσε τη διοίκηση», «επιδεικνύει ατολμία πολιτικής» και «δεν μπορεί να λάβει ρεαλιστικές αποφάσεις που προεχόντως πρέπει να υπηρετούν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών».
Την άποψη ότι «υπάρχουν διαπραγματευτικά ατού που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί» έναντι των πιστωτών μας, εξέφρασε ο τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης των ΜΜΕ της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης. Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της η χώρα «γεννά καθημερινά νέο χρέος» ενώ για τον τομέα ευθύνης του κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση για «καθεστωτική συμπεριφορά στην ΕΡΤ».
«Για επιχείρηση τρομοκρατίας του ελληνικού λαού προκειμένου να επιβληθούν και νέα σκληρότερα ταξικά και αντιλαϊκά μέτρα», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο κ. Χαλβατζής υποστήριξε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ήδη την πρόθεση του να περάσει την πολιτική του για πιο βίαια μέτρα με λυκοσυμμαχίες και πρόσθεσε ότι «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ΣΕΒ και ΜΜΕ εντείνουν τις φωνές τρομοκρατίας για να υποτάξουν τον ελληνικό λαό.
Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν εγκρίνουμε την πολιτική της» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. «Μετά τα όσα συνέβησαν πως θα τα βρουν τα στελέχη που στήριζαν τις πολιτικές του κ. Παπανδρέου με τους δυνητικά αποστάτες που θα γκρέμιζαν τη κυβέρνηση του χρησιμοποιώντας πρακτικές Ιουλιανών;» σημείωσε ο κ. Ροντούλης. Τέλος, εκτίμησε ότι τον Οκτώβριο η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Το χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να «αρθρώσουν μια συνεπή στρατηγική εθνικής συνεννόησης» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. «Είναι κρίμα», είπε, που η πρωτοβουλία και οι προτάσεις του πρωθυπουργού αντιμετώπισαν την άρνηση από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης, αλλά σημείωσε πως «οφείλουμε να επιμείνουμε στη γραμμή αυτή, έστω κι αν χρειαστεί μόνοι μας να σηκώσουμε την ευθύνη έως το τέλος της πορείας, μέχρι τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν και έως την υλοποίηση στόχων και ενδιάμεσων πολιτικών».
Για «μηδενική ανοχή» στη βία από όποιον χώρο και αν προέρχεται, προειδοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσήςκατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. «Δεν αγνοώ ότι το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών εντείνεται από την οικονομική κρίση. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν σημαίνει πως παρέχεται ανοχή στη βία. Αντιθέτως, είναι μηδενική η ανοχή από όποιον χώρο και αν προέρχεται», ανέφερε ο υπουργός.