Έκκληση προς του βουλευτές του να σταθούν ενωμένοι, κατανοώντας την κρισιμότητα των στιγμών και το βάρος της ευθύνης, απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του κόμματός του δεν πρόκειται να «φυγομαχήσουν». «Θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την ΚΟ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό» είπε.
Ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μην δώσει συνέχεια στο τεταμένο κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά να εστιάσει στην επόμενη ημέρα και υιοθέτησε τόνους αυτοκριτικής.
«Και λάθη και αδυναμίες υπήρξαν. Τα γνωρίζω και τα έχουμε συζητήσει. Θέλουμε το οξυγόνο τη εσωτερικής συζήτησης» δήλωσε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Τα στοιχήματα -ανέφερε στη συνέχεια- είναι τρία:
- η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση
- η προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια
- η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στα λάθη που έχει διαπράξει η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης χρέους.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ -κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα και το Βερολίνο- σχετικά με το δάνειο, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες και συνεχίζονται.
Ο Γ.Παπανδρέου επικαλέστηκε μάλιστα και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η στιγμή είναι σημαντική, είτε γιατί η Ευρώπη θα γράψει ιστορία ή η ιστορία θα ξεγράψει την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Δεν θα φυγομαχήσουμε
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει τις αλλαγές που θα κάνουν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
Αναγνώρισε ότι οι αλλαγές είναι επώδυνες και σε αρκετές περιπτώσεις άδικες, «όμως όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε.
Θα δώσουμε τη μάχη και εγώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ξέρω τις δυσκολίες των βουλευτών, αλλά ξέρετε ότι μπορείτε να στηριχθείτε επάνω μου και εγώ πάνω σε εσάς.»
Η συναίνεση
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, που επιχείρησε με στόχο την ευρύτερη ενότητα, γεγονός που θα συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Άφησε μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεννόηση, την ώρα που άλλα Κοινοβούλια συνεννοούνται για να δανείσουν «χρήματα των φορολογούμενων» στην Ελλάδα.
Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, με τρόπο που οδηγεί σε περαιτέρω εσωστρέφεια.
Επανέλαβε ακόμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συνεννόησης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και οι βουλευτές θα συνεχίσουν την προσπάθεια.
Η νέα κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αμέσως μετά θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι η προηγούμενη πέτυχε άθλους, όπως η μείωση του ελλείμματος.
Αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις, συμπληρώνοντας ότι η κριτική είναι οξυγόνο για την κυβέρνηση και το κόμμα.
«Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο συνεκτική» είπε.
Για την αγανάκτηση
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει την οργή που υπάρχει στην κοινωνία, λέγοντας ότι και ο ίδιος οργίζεται που στη χώρα δεν προχώρησαν εδώ και δεκαετίες οι απαραίτητες αλλαγές.
«Τώρα όμως είναι η ώρα που δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Η χώρα πρέπει να σταθεί στις δικές της παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις» τόνισε, δηλώνοντας ότι «θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν».