Η υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων θα εξεταστεί στο σύνολό της από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η Βουλή περιορίζεται μόνο στη διερεύνηση τυχών ευθυνών του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.
Σε δηλώσεις του στον Real FM, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως δεν συστάθηκε μία ξεχωριστή επιτροπή, καθώς όπως είπε, με δική του πρωτοβουλία εδώ και ενάμιση χρόνο, η Βουλή διαθέτει μία ολιγομελή επιτροπή, η οποία είναι απολύτως εξειδικευμένη στα θέματα του υπουργείου Άμυνας και ειδικότερα στα θέματα των εξοπλισμών.
«Εφόσον λοιπόν διαθέτει η Βουλή μία τέτοια επιτροπή με 15 βουλευτές, οι οποίοι επί ενάμισι χρόνο ασχολούνται με τα θέματα αυτά και έχουν συζητήσει τουλάχιστον δέκα φορές για το ζήτημα των υποβρυχίων, γιατί να φτιάξουμε μία άλλη επιτροπή, η οποία εκ του μηδενός θα αρχίσει να ερευνά ένα θέμα, με το οποίο δεν έχει καμία επαφή».
Σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλου, ο κ. Βενιζέλος είπε πως η κατηγορία για διακίνηση «μαύρου χρήματος» δεν συνδέεται με την άσκηση καθηκόντων και άρα δεν παραγράφεται.
Όπως επισήμανε, είναι διαφορετικό να υπάρχουν ενδείξεις για διακίνηση «μαύρου» χρήματος και δωροδοκίας, από το αν μία σύμβαση είναι καλή ή κακή, «από το αν ένας υπουργός ενήργησε σωστά ή λανθασμένα, αλλά το λανθασμένα δεν σημαίνει και ποινικό δόλο. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πάντα να ποινικοποιούνται».
Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η Προανακριτική για την υπόθεση των υποβρυχίων δεν θα φτάσει σε αδιέξοδο. «Ακούστηκαν πολλά και αξιόλογα νομικά επιχειρήματα (σ.σ.: από την πλευρά του κ. Τσοχατζόπουλου), (…) όταν υπάρχει ένα ποινικό αδίκημα που συνάπτεται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, τότε αυτό πράγματι υπακούει σε χρονικούς περιορισμούς, οι οποίοι είναι πάρα πολύ αυστηροί (…). Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αδικήματα που δεν συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων, γιατί, για παράδειγμα, το ξέπλυμα ‘μαύρου’ χρήματος, σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την άσκηση καθηκόντων» είπε, σημειώνοντας:
«Η δωροδοκία έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη, με βουλεύματα και αποφάσεις, ότι συνδέεται με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων. Η δωροδοκία από μόνη της θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει παραγραφεί, αλλά συνδεδεμένη με τη διακίνηση μαύρου χρήματος, άρα ως προϋπόθεση για την τέλεση του εγκλήματος της διακίνησης ‘μαύρου’ χρήματος, είναι ένα ενεργό ποινικό αδίκημα, το οποίο δεν έχει παραγραφεί, γιατί δεν συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων».
Ερωτηθείς για την υπόθεση της Siemens, o κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα έρθει στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής και θα εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως τροποποιήθηκε προσφάτως με εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.
Σε ό,τι αφορά το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «η επιτροπή που λειτουργεί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, κάνει, με τη βοήθεια ορκωτών λογιστών, πάρα πολύ αυστηρό και διεξοδικό έλεγχο των ‘πόθεν έσχες’ και ήδη ο κ. Μαντέλης τιμωρήθηκε με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου με φυλάκιση τριών ετών για την υποβολή ανακριβούς δήλωσης».
Το «πόθεν έσχες» -τόνισε ο κ. Βενιζέλος- δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τους πολιτικούς, αλλά πρέπει να αφορά καθέναν που επηρεάζει το δημόσιο βίο, καθέναν που έχει εξουσία οποιασδήποτε μορφής και βέβαια οποιονδήποτε εμπλέκεται στη οικονομική διαχείριση του κράτους και σε απλό, υπαλληλικό επίπεδο. «Για την ακρίβεια» πρόσθεσε «εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και να ξεπεράσουμε το φραγμό της παραοικονομίας, το πόθεν έσχες πρέπει να ισχύει ταυτόχρονα μαζί με τη φορολογική δήλωση για κάθε Έλληνα πολίτη, άλλο αν μετά πρέπει να δώσουμε απαλλαγές για να τονώσουμε την οικοδομική κίνηση, για παράδειγμα στην αγορά πρώτης κατοικίας».
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- τη λύπη του για το γεγονός ότι λίγοι βουλευτές παρακολούθησαν στη Βουλή την ομιλία του Α. Τσοχατζόπουλου. «Με λύπησε και δεν είναι και καθόλου σωστό. Έπρεπε την ομιλία του κ. Τσοχατζόπουλου να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι θα ψήφιζαν μετά για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης».