«Δεν υπάρχει θέμα και δεν μιλάμε για περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα» ξεκαθάρισε η υπουργός Εργασίας Λ.Κατσέλη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ερωτηθείσα για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση.
Η κυρία Κατσέλη διευκρίνισε ότι τα πρόσθετα έσοδα που απαιτούνται για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης και κατόπιν τη διατήρησή της και μετά το 2013 θα προκύψουν κυρίως από περικοπές δαπανών και την αντιμετώπιση της σπατάλης.
Για τις επιχειρησιακές συμβάσεις η υπουργός ανέφερε ότι η ταχύτητα υλοποίησης δεν εξαρτάται ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την τρόικα, αλλά αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους.
«Η συμβατή μας υποχρέωση είναι το έλλειμμα να διατηρηθεί κάτω από το 3% και θα πρέπει για κάποιες από τις δαπάνες να υπάρξει έγκαιρα προετοιμασία για τη διατήρηση αυτής της δημοσιονομικής εξυγίανσης και μετά το 2013» ανέφερε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη έθεσε το ζήτημα τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 να διατηρήσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%.
«Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπάρχει δέσμευση διατήρησης του ελλείμματος κάτω από το 3% και δεν νομίζω ότι χρειάζεται νομοθετική επαναρύθμιση της δέσμευσης» ανέφερε η κυρία Κατσέλη.
Αυτό που τίθεται για πρώτη φορά τόσο ανοικτά, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Κατσέλη, είναι ότι το στοίχημα της χώρας μας για έξοδο από την κρίση θα εξαρτηθεί από ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης, βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ολα τα διαρθρωτικά μέτρα που ήδη πήραμε αποσκοπούν σ’ αυτό.
Αναφερόμενη στην εξοικονόμηση πρόσθετων καθαρών εσόδων, η Λ.Κατσέλη διευκρίνισε ότι θα εξοικονομηθούν από αυτό που γίνεται καθημερινά σε όλα τα υπουργεία.
Ειδικότερα, από τον εξορθολογισμό των δαπανών στα υπουργεία, από τη μείωση της σπατάλης από προγράμματα όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από τις μεγάλες διαρθρωτικές τομές στον χώρο της υγείας όπως τον Ενιαίο Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, από την εξοικονόμηση πόρων στους ΟΤΑ κ.ά. που ήδη έχουν δρομολογηθεί.
Σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ήδη έχει υπογραφεί η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση και επίσης υπάρχουν 600 αιτήσεις για σύσταση σωματείων.
«Η ταχύτητα υλοποίησης δεν εξαρτάται ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την Τρόικα. Εξαρτάται αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους. Από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις. Εναπόκειται στους κοινωνικούς εταίρους και αυτό είναι το καλό αυτής της ρύθμισης», ανέφερε η κυρία Κατσέλη.