Την πεποίθησή της ότι στο ΣΥΡΙΖΑ «είναι εφικτή η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα» εκφράζει απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ που εκδόθηκε έπειτα από διήμερη συζήτηση και κάνει λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτατου ενωτικού μετώπου που «θα ξεκινά από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα καταλήγει στα αριστερά της αριστεράς».
Η απόφαση τονίζει την ανάγκη συναινέσεων και όταν δεν είναι κατορθωτό να προκύψει ευρεία συναίνεση, τότε θα εξεταστούν διαδικασίες που θα μεταφέρουν τη λήψη της απόφασης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ με μια διαδικασία καθολικού δημοψηφίσματος όλων των μελών των συνιστωσών και των ανένταχτων, που θέλουν να αναγνωρίζονται ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επίσης μια δημοκρατική διαδικασία που θα μπορούσε να εξεταστεί.
Η απόφαση προτείνει την διαμόρφωση ενός επικαιροποιημένου προγραμματικού πλαισίου για το συμμαχικό σχήμα, και καλεί την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία της διαβούλευσης και με τα άλλα στελέχη που είναι επικεφαλής ή εκπροσωπούν δυνάμεις και ανένταχτους του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι παραπάνω δράσεις «με ορίζοντα το επόμενο εξάμηνο που θα είναι ο απαραίτητος δοκιμαστικός χρόνος για την επώαση του νέου ξεκινήματος του συμμαχικού μας σχήματος».
Μετά το πέρας αυτού του κρίσιμου χρονικού διαστήματος και στο βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί το κλίμα και θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, θα μπορούσε να εξεταστεί η διοργάνωση Πανελλαδικής Σύσκεψης, που θα αποτυπώσει την κοινή βούληση όλων να προχωρήσει πιο ενωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική συμμαχία και όχι ως κόμμα, τονίζεται στην απόφαση του ΣΥΝ.
Δεν έλειψαν πάντως οι διαφωνίες. Την απόφαση καταψήφισαν τρία στελέχη της ΠΓ (Ρένα Δούρου, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Πουλάκης) που ουσιαστικά αντιτίθεται στη συνέχιση της συνεργασίας με το Μέτωπο του κ. Αλαβάνου.
«Δεν συμφωνούμε και δεν υπερψηφίσαμε την απόφαση της Π.Γ. για ένα νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η απόφαση αυτή αφενός δεν περιέχει πολιτικά – προγραμματικά στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να βασίζεται μια στέρεη πολιτική συμμαχία και, αφετέρου, επιμένει στη συνέχιση της συνεργασίας με δυνάμεις, όπως είναι το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, οι οποίες τοποθετούνται σαφώς ανταγωνιστικά με το κόμμα μας και, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πολιτικές – για την κρίση, την Ευρώπη, κλπ- που βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας επεξεργασιών» επισημαίνουν.