Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου του 2010, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά το 2011 σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις «που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα, όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη και με διαβούλευση προχωράμε».
Επανέλαβε πως στόχος είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η χώρα να επανέλθει στην ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου το 2010, έτος κατά το οποίο, όπως ανέφερε, «σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση του ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας».
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
Θεμελιώσαμε μια νέα εποχή για την Αυτοδιοίκηση, με τον «Καλλικράτη».
Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το νόμο για την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των κυβερνητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο.
Αναμορφώσαμε το σύστημα προσλήψεων με την καθολική υπαγωγή τους στο ΑΣΕΠ.
Προχωρήσαμε στην επιλογή προϊσταμένων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.
Μάθαμε επιτέλους πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε με την απογραφή.
Φέραμε νέο φορολογικό νόμο, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, με ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, με την οποία ωφελούνται τα χαμηλά εισοδήματα και επιβαρύνονται τα υψηλότερα.
Καταργήσαμε το ΕΤΑΚ και πλέον φορολογείται μόνο η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Αναγκάσαμε τους ιδιοκτήτες offshore με ακίνητα να καταβάλουν υψηλότατο φόρο 15%.
Μειώσαμε τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που δεν διανέμονται, αλλά επανεπενδύονται για θέσεις εργασίας.
Θέσαμε σε ισχύ δεκάδες νέα προγράμματα, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους και τις ευάλωτες ομάδες.
Επεκτείναμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συμπολίτες μας που είναι άνεργοι.
Φέραμε για πρώτη φορά στη χώρα μας το θεσμό του ολοήμερου νοσοκομείου.
Αλλάξαμε το ασφαλιστικό σύστημα και εξασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων για τις μελλοντικές γενιές.
Ξεκινήσαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Προωθήσαμε την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλάζοντας το παραγωγικό πρότυπο της χώρας.
Δίνουμε κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια, για να μειωθεί το κόστος για το νοικοκυριό.
Τελειώσαμε με το καμποτάζ και ανοίξαμε και παραδώσαμε στους πολίτες Ολυμπιακά Ακίνητα που ήταν κλειστά επί σειρά ετών.
Ενισχύσαμε τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, με αυστηρούς νόμους για κάθε κρατικό αξιωματούχο.
Αλλάξαμε τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, για να υπάρξει δημοκρατική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη ανεξαρτησία και διαφάνεια.
Στον αγροτικό τομέα, για πρώτη φορά, πληρώθηκαν τον Οκτώβριο οι επιδοτήσεις.
Απελευθερώσαμε τις αστυνομικές δυνάμεις για να επιτελέσουν το πραγματικό τους έργο, δημιουργώντας, παραδείγματος χάρη, την ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης «ΔΙΑΣ», που έφερε απτά αποτελέσματα στη βελτίωση της ασφάλειας.
Ξεκινήσαμε δυναμικά στην παιδεία, για μεγάλες αλλαγές. Πέντε χιλιάδες αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στα σχολεία, χωρίς κενά, χωρίς ελλείψεις σε βιβλία. Το ψηφιακό σχολείο είναι πια πραγματικότητα και έπεται το Πανεπιστήμιο.
Παράλληλα, ζήτησε από τους υπουργούς να εκπονήσουν πιλοτικά-πειραματικά προγράμματα σχετικά με τα νομοσχέδια που προωθούν.
«Ο πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της ζωής τους, που έχουν κάνει, εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Πριν από οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για τα κλειστά επαγγέλματα, ο κ. Παπανδρέου – όπως, ήδη, τον έχει καλέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς – οφείλει να κάνει ο ίδιος απευθείας διάλογο με κάθε κλάδο και κάθε επαγγελματική κατηγορία χωριστά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο Π.Παναγιωτόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση «έχει καθήκον να ακούσει με προσοχή τα προβλήματα και τις απόψεις από κλάδο σε κλάδο και να λάβει απολύτως υπ’ όψιν της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε επαγγελματικής κατηγορίας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά εξαρχής την ‘πονηρή’ και αντιδημοκρατική ‘συνταγή’ της νομοθετικής εξουσιοδότησης των υπουργών να ρυθμίζουν όλα αυτά τα θέματα με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις».
Ο ΛΑΟΣ σχολίασε: «Από τη ράθυμη κυβέρνηση Καραμανλή, περάσαμε στην ‘υπερκινητική’ του Παπανδρέου. Από τον στραβισμό του χθες, στην αμετροέπεια του σήμερα. Τα πολλά Υπουργικά Συμβούλια παραπέμπουν στη λαϊκή ρήση ‘συσκέπτονται όσοι δεν σκέπτονται’. Κοινωνία και οικονομία δεν μπορούν να απορροφήσουν τον καταιγισμό των νομοσχεδίων που επιβάλλει η τρόικα, και προθύμως και ασμένως, υιοθετεί ο κ. Παπανδρέου».