Τις απόψεις τους για την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης καταθέτουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, δύο 24ωρα μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για το Μηχανισμό Στήριξης.
Με παρεμβάσεις τους στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται αισιόδοξος, λέγοντας ότι «το εγχείρημα μιας Ευρώπης συνεργασίας, ευημερίας, ασφάλειας και ανάπτυξης δεν σταματά».
Στο κείμενό του τονίζει: «Δίνοντας αγώνα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, καταθέτοντας προτάσεις και διεκδικώντας ευρωπαϊκές λύσεις, πείσαμε τους εταίρους μας ότι το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι μεμονωμένο. Ότι μας αφορά όλους. Ότι αφορά τη σταθερότητα του ίδιου του ευρώ, της ευρωζώνης και την υπόσταση της Ευρώπης έναντι των αγορών. Έτσι πετύχαμε τον Μηχανισμό Στήριξης που αποτελεί μια ασπίδα προστασίας και παρέχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα έως ότου σταθούμε στα δικά μας πόδια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει την κρίση «γενικευμένη και συστημική» και τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου. «Το ευρωομόλογο κάνει την ευρωζώνη ‘ισοδύναμη’ με τις ΗΠΑ από πλευράς προσέλκυσης ρευστότητας και διασποράς ρίσκου. Και δίνει αναπτυξιακή ώθηση, έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού από ανερχόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία… » αναφέρει.
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτηρίζει μονόδρομο την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. «Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη διαπάλη μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά να αγωνιστεί για ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας σε κάθε κράτος ξεχωριστά».
Λιγότερο αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Η Ιστορία αποδεικνύει ότι η Ευρώπη ήταν και, μάλλον θα συνεχίσει να είναι, ένα πεδίο ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων μεταξύ ισχυρών εθνών-κρατών. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, άλλωστε, ουδέποτε υπήρξε σε θεσμικό επίπεδο μια ενιαία οντότητα» αναφέρει ο κ. Καρατζαφέρης.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι με πρωτοβουλία του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα ξεκινήσει συλλογή υπογραφών διεκδικώντας τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Κοινωνική Ανάπτυξη, που θα μπορούσε να αντλεί πόρους από τη φορολογία στη ροή κερδοσκοπικού κεφαλαίου, αλλά και από την ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα συνυπογράφει ο Πιέρ Λορέν, εθνικός γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).