Αυστηρή κριτική στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ στρέφουν τα πυρά τους και κατά του πρωθυπουργού.
Για τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, το ΚΚΕ σημειώνει ότι «οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού είναι παράταιρες και οι θέσεις του παραπλανητικές. Όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως και η δική του, οδηγούν τους λαούς στον όλεθρο για να προστατεύσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Την ίδια στιγμή η κρίση βαθαίνει και οι ανταγωνισμοί τους οξύνονται.
«Μονόδρομος για να προστατευθεί ο λαός από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, για τη δική του ευημερία είναι η συμμαχία και η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, για λαϊκή εξουσία», προσθέτει το ΚΚΕ.
Το ΛΑΟΣ σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής επισημαίνει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη διαγωγή της απέδειξε ότι είναι ανίκανη στο ‘προλαμβάνειν’. Από ότι φαίνεται η ίδια ανικανότητα επιδεικνύεται και στο ‘θεραπεύειν’. Η φθορά της έχει φθάσει πλέον στα όρια της ανήκεστης βλάβης, ενώ το υποκατάστατο του Συντάγματός της θλιβερή ανάμνηση. Όλα καταδεικνύουν πλέον ότι οδεύει προς τη διάλυσή της», αναφέρει ακόμα.
Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της Συνθήκης μετά την νέα δεδομένα από το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης ζητά ο ΣΥΝ. Όπως επισημαίνει: «Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν ανοίγουν το δρόμο για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Μια φράση μπορεί να αποτυπώσει το κλίμα των συζητήσεων συνόδου: νεοφιλελεύθερη στασιμότητα και μηχανισμός μόνιμης τιμωρίας.»
Προσθέτει δε ότι «το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών στο νέο μηχανισμό στήριξης τους αναγορεύει σε ισότιμους θεσμοθετημένους παράγοντες διαμόρφωσης των όρων αντιμετώπισης των δημοσίων χρεών. Πρόκειται για μια επίσημη πλέον αποδοχή της πρωτοκαθεδρίας των αγορών. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η πρόταση για δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της Συνθήκης αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα».
Σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο, ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι «αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δεν διαθέτει όραμα για την Ευρώπη, έχει ταυτιστεί μετά συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων του κεφαλαίου και αγνοεί τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας».
Σχετικά με το ίδιο ζήτημα το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αντιπρόεδρος του οποίου είναι ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει ότι «οι ηγέτες των κρατών μελών αποδέχονται την εγκατάσταση μηχανισμών κυρώσεων που στόχο έχουν την ένταξη των κρατών-μελών, των οποίων η οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο, σε καθεστώς επιτήρησης και μόνιμης λιτότητας, καθώς και την ένταξη των κοινωνιών τους σε καθεστώς επισφάλειας. Μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη των λαών και έκφρασή αυτής διά δημοψηφίσματος».
Προσθέτει ότι «το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών κάνει σήμερα τον λαό, τους ευρωπαίους μισθωτούς να πληρώνουν για την καπιταλιστική κρίση με πολιτικές σκληρής λιτότητας, μείωσης των μισθών, αύξησης της ανεργίας και της ανασφάλειας, καθώς και δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων που εφαρμόζονται τόσο από Δεξιές όσο και από Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις».