Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε βασικά σημεία, όπως τα εθνικά θέματα, την Υγεία και την Παιδεία, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, επαναφέροντας πρότασή του για τακτικές συναντήσεις μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χωρίς ατζέντα.
Μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, ο κ. Αβραμόπουλος προτείνει «ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναντώνται τακτικά, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς ατζέντα, και να συζητούν για τα μεγάλα εθνικά και πολιτικά ζητήματα».
Αν και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι «αυτό είναι στη σφαίρα του οράματος και του ιδεατού, ιδιαίτερα για την Ελλάδα όπου υπάρχει τεράστιο έλλειμμα κουλτούρας και καλόπιστης πολιτικής συνεννόησης», προσθέτει ότι «ίσως μας βοηθήσουν οι καιροί και οι καταστάσεις που βιώνουμε αυτόν τον καιρό, για να ξεκινήσει ως έμπρακτη απόδειξη αναβάθμισης του αποκαλούμενου πολιτικού πολιτισμού μας».
«Η ΝΔ για έναν ολόκληρο χρόνο, με προτάσεις, σχέδιο, παρεμβάσεις και με ειλικρινή διάθεση συνεννόησης, το επιδιώκει. Βρίσκεται όμως αντιμέτωπη με την αδιαλλαξία και τον διαιρετικό λόγο της κυβέρνησης, η οποία δυναμίτισε το επιθυμητό και προσδοκώμενο από την κοινωνία συναινετικό κλίμα» σημειώνει.
Ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι «όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά έχουν μέρισμα ευθύνης για τον υπερδανεισμό της χώρας» και τάσσεται κατά του ενδεχομένου σύστασης εξεταστικής για την οικονομία.
«Όλα δείχνουν ότι εάν τελικά συσταθεί εξεταστική επιτροπή, και μάλιστα για όλα τα χρόνια και για όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου που είμαστε στην ΟΝΕ, τότε η Ελλάδα θα διασυρθεί διεθνώς. Η δε απόδοση πολιτικών ευθυνών και μόνον, γιατί ποινικές εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται, αυτές ήδη έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό», αναφέρει.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς για τις εκλογές του 1999 αναφέρει ότι «ανεξαρτήτως ποια ήταν η κατάσταση την εποχή εκείνη, πιστεύω ότι ήταν λάθος η προσφυγή στις κάλπες. Η ΝΔ έπρεπε να παραμείνει όρθια και να αγωνιστεί μέχρι τέλους, στο όνομα της αλήθειας. Και εάν ακόμα αργότερα χάναμε τις εκλογές, με άλλα λόγια πέφταμε, οι εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μας δικαίωναν. Όταν κυβερνάς δεν πρέπει να φοβάσαι».