Λίγες ημέρες πριν από τη 1η Κυριακή των εκλογών για το Δήμαρχο Κομοτηνής, και ενώ τα επιτελεία των υποψηφίων σχεδιάζουν τις τελευταίες τους στρατηγικές δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμέτρησης έως τώρα.
Πρώτον το γεγονός ότι οι Κοτσάκης – Πετρίδης, οι βασικοί διεκδικητές απέφυγαν συνειδητά τα κτυπήματα κάτω από τη μέση και αυτό είναι καλό για το κλίμα των εκλογών αλλά και εκφράζει τη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.
Το δεύτερο είναι τα ερωτηματικά σχετικά το μειονοτικό ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο της κας Σιμπέλ Μουσταφά Ογλου. Αφενός το ποσοστό που θα συγκεντρώσει και αφετέρου οι λόγοι, οι αιτίες και τα αποτελέσματα της εμφάνισης του.
Άλλοι μιλούν για κίνηση διχαστική, άλλοι για προβολή της εσωτερικής σύγκρουσης κεμαλικών και ισλαμιστών, άλλοι για υποκινούμενη από άγνωστους κύκλους και άλλοι φυσικά για μια κίνηση ανάδειξης των προβλημάτων της μειονότητας και των αιτημάτων της για ισότητα και δικαιοσύνη. Το σίγουρο είναι ότι τόσο πριν όσο και μετά την ανακοίνωση του ανεξάρτητου μειονοτικού δημοτικού συνδυασμού, «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ» με Υποψήφια Δήμαρχο τη κα. Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού, η πολιτική ηγεσία του νομού αλλά και οι μνηστήρες του Δήμου είπαν πολλά, επίσημα και ανεπίσημα.
Το τι θα βγάλει η κάλπη θα φανεί. Όμως οι δηλώσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον και ενδεχομένως κρύβουν πολλά. Εμείς αντικειμενικά σας παραθέτουμε αποσπάσματα των δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας της Ροδόπης και της Κομοτηνής ώστε να κρίνετε και να συγκρίνετε και να αποφασίσετε ποιος φοβάται, ποιος φαντάζεται, ποιος εναντιώνεται και ποιος υποστηρίζει «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ».
Αλλά εάν για κάτι είμαστε σίγουροι είναι ότι όσο και εάν ορισμένοι πιστεύουν ότι οι μειονοτικοί «καθοδηγούνται» το παρελθόν άλλα μας δίδαξε γι αυτό όλοι να κρατούν μικρό καλάθι, άλλοι στις 7 και άλλοι στις 14 του Νοέμβρη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε δήλωσή του (24 Σεπ. 2010) δήλωσε μεταξύ άλλων. «Να πω το αυτονόητο… Μου κάνει εντύπωση το όνομα του συνδυασμού, «Το πρώτο βήμα για την Ισότητα». Γνωρίζουμε, πολύ καλά πως η ισότητα έχει κατακτηθεί απ’ όλη την κοινωνία, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Αυτό δεν έγινε τυχαία και αυτόματα. Έγινε, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Ζούμε σε μια περιοχή όπου το δικαίωμα στην ισότητα είναι και κατεκτημένο και κατοχυρωμένο. Ο καθένας χρησιμοποιεί αυτή την έννοια κατά το δοκούν.
Ο λαός της Κομοτηνής έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο διαφορετικές κοινωνίες. Το να υπάρχουν διαχωρισμοί για όποιον επιχειρεί να το κάνει είναι μάταιο, και αυτό θα αποδειχτεί. Πάμε μπροστά και όχι πίσω. Το να υπάρχουν ψηφοδέλτια χωριστά με βάση το θρήσκευμα ή την καταγωγή, είναι πισωγύρισμα, ειδικά για τη μειονότητα. Ο καθένας όμως ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι κρίμα, προσπάθειες που γίνονται εδώ και δεκαετίες να τορπιλίζονται. Ο καθένας είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό».
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης για το ίδιο θέμα δήλωσε (25 Σεπ. 2010): «Η κίνηση του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού ξαναδιχάζει χριστιανούς και μουσουλμάνους, ξανασπέρνει τον φανατισμό», είναι ξεκάθαρη άποψή του χωρίς να κρύβει ότι από πίσω κρύβονται κινήσεις στρατηγικής Νταβούτογλου που φέρνουν μια άλλη εποχή. «Η πρώτη ερώτηση που ανακύπτει είναι «τι κάνει το κυβερνών κόμμα για να προστατέψει την φιλελεύθερη πολιτική που η ελληνική πολιτεία επί χρόνια ασκεί στην περιοχή αυτή και να μην την δώσει βορά στα χέρια εθνικιστικών σκοπιμοτήτων».
Ο συνδυασμός «Σπάρτακος» με ανακοίνωσή του (25 Σεπ. 2010) αναφέρει: «Μια εκκωφαντική βόμβα έπεσε χθες στην Κομοτηνή, αλλά οι «επώνυμοι» της πόλης κάνουν ότι δεν άκουσαν. Το καμάρι του τοπικού ΠΑΣΟΚ, η φαντασίωση του πρωθυπουργού σας, η φέρελπις αντινομάρχης μας, προσχώρησε στον πιο ξεσαλωμένο σωβινισμό, στον πιο ατόφιο τουρκισμό. Κοτζάμ μέλος του ΙΣΤΑΜΕ, κοτζάμ υποψήφια ευρωβουλευτίνα της σοσιαλδημοκρατίας, πήγε και προσχώρησε στους πιο γκρίζους «προξενικούς»! Και λέει κι από πάνω ότι αυτό είναι το πρώτο της μόλις βήμα! Δηλαδή; Σαν ροχάλα στα μούτρα του συστήματος που την ανέδειξε; Ή μήπως στα μούτρα της χώρας που την αγκάλιασε; Η τοπική κοινωνία τι λέει άραγε; Θα συνεχίσει να εμπιστεύεται τους κομματάρχες που τώρα με τη σιωπή ή τις ασυναρτησίες τους πασχίζουν να καλύψουν την επικίνδυνη ανικανότητα και τον θλιβερό τους εξευτελισμό;».
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γ. Πετρίδης όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε (7 Οκτ. 2010) απάντησε: «Η συγκεκριμένη κίνηση δεν έχει χαρακτηριστικά ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε Νέας Δημοκρατίας. Όποια προσπάθεια για μικροπολιτική διαχείριση του ζητήματος, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Επί της ουσίας, αποτελεί μια πρωτοφανή εξέλιξη στα πολιτικά δεδομένα του Δήμου Κομοτηνής και μένει να αποδειχθεί η ορθότητα ή μη, της συγκεκριμένης επιλογής, από όπου κι αν αυτή προήλθε. Τελικά αυτού του είδους οι επιλογές κρίνονται από τις ίδιες τις κοινωνίες στις οποίες απευθύνονται. Η δική μας παράταξη, η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, καταθέτει την δική πρόταση σε επίπεδο προσώπων και πολιτικών, μια ενιαία πρόταση που αφορά στο σύνολο των συνδημοτών μας, έξω από λογικές διαχωρισμών και διακρίσεων».
Σημειώνουμε ότι σε αντίστοιχη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Δαμιανός (30 Αυγ. 2010), μέλος του ψηφοδελτίου του Γιώργου Πετρίδη, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Δεν έχει κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο παρά μόνο έχει το υπόβαθρο μιας αντίληψης ότι θα πρέπει να υπάρχουν σε ένα πολυπολιτισμικό τόπο, όπως η Κομοτηνή, ομοιογενείς συνδυασμοί που θα κρίνονται από το θρήσκευμα και την καταγωγή των συμμετεχόντων.
Θεωρώ ότι αυτό από μόνο του συνιστά μια αντιδραστική πολιτική, επιλογή η οποία δεν μπορεί να σηματοδοτεί το μέλλον και να δίνει λύσεις στα προβλήματα της Κομοτηνής». Σε ερώτηση αν η μειονότητα εκπροσωπείται επάξια στον Δήμο ο κ. Δαμιανός απάντησε πως όχι. «Το θέμα δεν είναι αριθμητικό αλλά ποιοτικό… Δεν μπορεί ο προσανατολισμός να είναι η καταγωγή και η θρησκεία που αποτελούν και προσωπικά δεδομένα».
Ο κ. Δαμιανός απεύθυνε πρόσκληση στους πολίτες της μειονότητας να σκεφτούν πολλάκις τι θα πράξουν και ειδικά σε εκείνους που απεργάζονται σενάρια ανεξάρτητων ψηφοδελτίων και αποσχιστικών γραμμών να το σκεφτούν πολύ περισσότερο «γιατί με τον τρόπο αυτό βλάπτουν τα συμφέροντα του πολίτη ανεξάρτητα αν εξυπηρετούνται ορισμένα άδηλα συμφέροντα τα οποία ούτε γνωρίζουν ούτε και βρίσκονται στο φως της ημέρας».
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης ανέφερε σε Συνέντευξή του (7 Οκτ. 2010): Δεν καταλαβαίνω ποιος έχει το δικαίωμα να υποδείξει σε οιοδήποτε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τον τρόπο, τον χρόνο, το πώς και το γιατί δικαιούται να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του;
Επίσης το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απασχολεί όλους μας, ιδιαίτερα όσους έχουμε ασκήσει αιρετή εξουσία, είναι η ύπαρξη αιτιών και η διάστασή τους για τη γέννηση μονοθεματικών δημοτικών, ή περιφερειακών ή κομματικών συνδυασμών.
Δηλαδή εάν δημιουργηθεί ένας δημοτικός συνδυασμός γυναικών ή ανέργων ή Μουσουλμάνων ή Χριστιανών ή Ρομ ή Ελληνοποντίων Επαναπατρισθέντων πρέπει να δούμε εάν υπάρχουν προβλήματα άλυτα που αφορούν αυτή τη θεματική πληθυσμιακή ομάδα και που την οδηγούν στην πρόταξη της κοινότητας της.
Εμένα αυτό με απασχολεί και όχι πόσοι θα πάνε με πόσους γιατί δεν αντιμετωπίζω κανέναν πολίτη ως αριθμό ή πρόβατο. Ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και ας βεβαιωθούμε ότι εξασφαλίζουμε την ισονομία όχι μόνο στο κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και στη νοοτροπία και την κουλτούρα πολιτείας και πολιτών και τότε ας ασκήσουμε κριτική.Πέραν αυτού εγώ, το ξέρετε, δεν διακατέχομαι από φοβίες και δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Νίκος Φακιρίδης σχολίασαν επί του θέματος (24 Σεπ. 2010): «Η δημιουργία ψηφοδελτίων με βάση τη διαφορετική καταγωγή, γλώσσα και θρησκεία δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων της μειονότητας. Αντίθετα εξυπηρετεί τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, που εξυπηρετώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, πήραν και παίρνουν, με τη βοήθεια του ΛΑΟΣ, βάρβαρα μέτρα που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και της μειονότητας.
Ταυτόχρονα ενισχύει τον εθνικισμό και έτσι αποπροσανατολίζει ακόμη περισσότερο το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα. Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας και της διεθνούς δράσης του ιμπεριαλισμού, οι μειονότητες πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, σε συμπαράταξη και κοινή δράση με το λαό της χώρας στην οποία ζουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρέπει οι εργαζόμενοι της μειονότητας, να δώσουν τη μάχη για την ικανοποίηση των σύγχρονων οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών αναγκών τους και τη θετική έκβαση ιδιαίτερων προβλημάτων τους».