Ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μέσω της οποίας τονίζει τη δικαίωση των επιλογών της ΝΔ για τις επενδύσεις της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος σε Βαλκάνια και Τουρκία, οι οποίες απέφεραν κέρδη 300 εκ. ευρώ περίπου. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
Σύμφωνα με την Έκθεση του α’ εξαμήνου του 2010 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος πέτυχε κέρδη 146εκ. Ευρώ. Η κερδοφορία αυτή της Εθνικής βασίζεται αποκλειστικά στις επενδύσεις που είχαν προχωρήσει την προηγούμενη πενταετία με το άνοιγμα της στα Βαλκάνια και την Τουρκία, με την εξαγορά της Finansbank, καθώς όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στην εγχώρια αγορά είχε ζημίες 159 εκατ. Ευρώ ενώ από τη Finansbank και τα Βαλκάνια είχε κέρδη 251 εκατ. Ευρώ και 54 εκ. Ευρώ αντίστοιχα. Τα οικονομικά αυτά αποτελέσματα δικαιώνουν απόλυτα τις επενδυτικές επιλογές της απελθούσας διοίκησης εξαιτίας ταων οποίων η Εθνική Τράπεζα διατηρεί την κερδοφορία της σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία.
Δυστυχώς τα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, πολέμησαν μετωπικά τις επιλογές της τότε διοίκησης και του οικονομικού επιτελείου μιλώντας για «μέγα σκάνδαλο».
Συγκεκριμένα, η τότε αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία κ. Βάσω Παπανδρέου με τον τότε Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Γιώργο Φλωρίδη, και με τις ευλογίες φυσικά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, υπέβαλαν αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά του Προέδρου της ΕΤΕ Τάκη Αράπογλου και του αντιπροέδρου της Ιωάννη Πεχλιβανίδη με την οποία ζητούσαν τη διερεύνηση της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank, υποστηρίζοντας ότι, «με την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική πραγματοποιήθηκε σωρεία ποινικών αδικημάτων» και ότι «η διοίκηση της ΕΤΕ σκόπιμα απέκρυψε και παραπληροφόρησε για τους οικονομικούς κινδύνους της εξαγοράς ακόμη και την Ελληνική Βουλή επισημαίνοντας ότι η κερδοφορία που παρουσίασε για το 9μηνο 2005 η Finansbank είναι ψεύτικη και ότι η εμφάνιση κερδών οφείλεται σε λογιστικούς χειρισμούς».
Για τον ίδιο λόγο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στον τότε Υπουργό Οικονομικών κάνοντας λόγο για επιλογές που «ναρκοθετούν την Ελληνική οικονομία» και κινήσεις των Τραπεζών «προκειμένου να καλύψουν επισφάλειες και «ανοίγματα» που έχουν λόγω και της επέκτασής τους σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Και μάλιστα, στην ενίσχυση της ρευστότητας αλλοδαπών αγορών, αντί της Ελληνικής, πρωτοστατεί η ίδια η Εθνική Τράπεζας της Ελλάδος».
Σε δηλώσεις μάλιστα του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ιδιότητα του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, η εξαγορά της Finansbank από την ΕΤΕ αναφέρεται ως «σκάνδαλο Finansbank». Η περιρέουσα σκανδαλολογία της εποχής μάλιστα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, οδήγησε και σε μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) εναντίον της Διοίκησης Αράπογλου.
Σήμερα, με την κερδοφορία που παρουσιάζει ο όμιλος της ΕΤΕ, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επένδυση της Finansbank οι επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ δικαιώνονται πανηγυρικά. Η καταστροφολογία και η σκανδαλολογία με την οποία το ΠΑΣΟΚ δηλητηριάζει το δημόσιο βίο θέλοντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να σπιλώσει πρόσωπα και στρατηγικές επιλογές της ΝΔ πέφτει για άλλη μία φορά στο κενό βάσει συγκεκριμένων στοιχείων. Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
- Εξακολουθούν να πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ότι η εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα απετέλεσε σκάνδαλο και λανθασμένη στρατηγική επιλογή;
- Προτίθενται οι «κατήγοροι» να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την αβάσιμη καταστροφολογία που έθετε σε κίνδυνο την επένδυση;