Κόκκινη γραμμή χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2011 στα 16,2 δισ. ευρώ και αποσαφηνίζει πως ανεξαρτήτως των αλλαγών που θα υπάρξουν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στα δημοσιονομικά στοιχεία από τους ελέγχους της Eurostat, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανοικτό, την Τρίτη, το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στον Πρϋπολογισμό μετά την αποσαφήνιση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, τα οποία η Eurostat αμφισβητεί ανοικτά (επισήμως το δήλωσε τον Απρίλιο). Οι όποιες αναθεωρήσεις θα βαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 (13,6% του ΑΕΠ) περισσότερο από 0,4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος (125,7% του ΑΕΠ) περισσότερο από 7% του ΑΕΠ.
Το ίδιο στέλεχος αναφερόμενο στις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2011 υπογράμμισε πως οι στόχοι της κυβέρνησης και της τρόικας αναφορικά με το έλλειμμα μετρώνται σε απόλυτα νούμερα και δεν εξαρτώνται από τη διακύμανση του ΑΕΠ.
Όπως σημείωσε, μπορεί φέτος ο πληθωρισμός να οδηγήσει το ονομαστικό ΑΕΠ σε υψηλότερα επίπεδα και το δημοσιονομικό έλλειμμα να εμφανίζεται μειωμένο στο 7,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 8,1%, αλλά σε απόλυτα νούμερα ο στόχος για το 2010 είναι το έλλειμμα να μειωθεί στα 18,5 δισ. ευρώ. «Ομοίως για το 2011 η κόκκινη γραμμή βρίσκεται στα 16,2 δισ. ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος.
Ο ίδιος σημείωσε πως στο 9μηνο 2010 τα έσοδα ανέρχονται σε 36 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιου στόχου 52 δισ. ευρώ και υπογράμμισε πως στόχος για τους επόμενους τρεις μήνες είναι να σημειώνουν μηνιαία αύξηση 5 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των εισπράξεων από τα τέλη κυκλοφορίας και την περαίωση, τα οποία υπολόγισε σε 1,6 δισ. ευρώ περίπου. «Ο στόχος των εσόδων είναι ρεαλιστικός» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τη μείωση των δαπανών είπε πως τόσο ο Προϋπολογισμός του 2010 , όσο και ο Προϋπολογισμός του 2011 ευνοούνται από το γεγονός ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι μειωμένες στην διετία, καθώς οι παραλαβές αμυντικού υλικού είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν. Ομοίως, για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είπε πως οι πληρωμές του θα είναι λιγότερες το 2010 και το 2011 και δεν απέκλεισε να εξοικονομηθούν περισσότερα χρήματα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει απορρόφηση από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
Το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε πως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αποστολή στελεχών της Eurostat στην Αθήνα, η οποία μέχρι το τέλος του μήνα θα αποκρυσταλλώσει σε συνεργασία με την ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα στοιχεία για το έλλειμμα, το χρέος και το ΑΕΠ του 2009. Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως θα αποσαφηνιστούν τα μεγέθη για ΔΕΚΟ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, ΑΕΙ -ΤΕΙ, αλλά όχι για τους ΟΤΑ, από τους οποίους η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ασφαλή στοιχεία.
«Εμείς καταθέσαμε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού με τα επίσημα στοιχεία που είχαμε στην διαθέσή μας. Ίσως κάποια δεδομένα να αλλάξουν στο δρόμο. Σε κάθε περίπτωση θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στην Βουλή στις 18 Νοεμβρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την οικονομική ανάπτυξη σημείωσε πως αν και υπάρχουν ενθαρρυντικοί πρόδρομοι δείκτες όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η ύφεση το 2010 θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ.
Ερωτηθείς για τις αποκρατικοποιήσεις δήλωσε ότι το πόρισμα των διεθνών συμβούλων για το τραπεζικό σύστημα θα παραδοθεί στα τέλη του μήνα. Ξεκαθάρισε δε πως οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν στην συνέχεια χωρίς να επείγει κάτι, εξαιρουμένης της Αγροτικής Τράπεζας, για την οποία αναμένεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης από τη διοίκηση του ιδρύματος. «Με τις κινήσεις του Δημοσίου δώσαμε το εναρκτήριο λάκτισμα. Είπαμε στις τράπεζες οργανωθείτε. Το μήνυμα το πήραν και τρέχουν. Η απραξία που υπήρχε προ διμήνου δεν υπάρχει πια», τόνισε.
Κρίσιμα φορολογικά θέματα
Αναφερόμενος στις αλλαγές στην φορολογία διέψευσε κατηγορηματικά πως η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την περαίωση και σημείωσε ότι και οι ελεγκτές βλέπουν τη ρύθμιση ως νέα αφετηρία για το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Αποκάλυψε δε πως η Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει την ενεργοποίηση της περαίωσης, θα προβλέπει πως η καταβολή της πρώτης δόσεως (προκαταβολή) θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 12 Νοεμβρίου.
Για τις αντικειμενικές αξίες είπε πως θα γίνουν σε τρεις δόσεις την επόμενη τριετία και αποκάλυψε πως το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού -τιμές ζώνης- θα επεκταθεί στα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα.
Για το θέμα του ΦΠΑ είπε πως δεν θα υπάρξει μεταφορά του 30% των προϊόντων από τον συντελεστή 11% στο υψηλό συντελεστή του 23%. Αποκάλυψε δε πως εξετάζεται σε κάποια προϊόντα ο χαμηλός ΦΠΑ να αυξηθεί στο 12% ή στο 13% και σε κάποια είδη πολυτελείας θα ανέλθει έως και το 23%. Την ίδια στιγμή ανάφερε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει απευθύνει ήδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για υπαγωγή στο καθεστώς του ειδικού ΦΠΑ (6%) κάποιων αγαθών ευρείας κατανάλωσης και συγκεκριμένα τροφίμων και αναμένει την σχετική απάντηση έως τις18 Νοεμβρίου.
Για τις διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με τον Σύνδεσμο Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών είπε πως αφορούν στον φόρο υπεραξίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως ο φόρος δεν θα καταργηθεί -όπως ζητούν οι χρηματιστές- αλλά θα υπάρξει μια επιτροπή που θα εξετάσει εκ νέου το θέμα. «Δεν συζητάμε αλλαγή επί της αρχής. Θα υπάρξουν κάποιες νομοθετικές βελτιώσεις τις οποίες θα εντάξουμε στο νομοσχέδιο για τη φορολογι9κή διοίκηση τον Νοέμβριο», είπε σχετικώς.
Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της ευνοϊκής ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, λέγοντας πως στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος.