Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης (10/9) στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Οι Τρεις Ιεράρχες».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέφανος Μακρυγιάννης, επισήμανε ότι «λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι λείπει το ένα πέμπτο των εκπαιδευτικών», γεγονός που –όπως είπε– «ακυρώνει στην πράξη την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς».
«Για πρώτη φορά οι προσλήψεις της πρώτης φάσης αναπληρωτών κάλυψαν μόλις το 45% των αναγκών σε όλη τη χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Μόνο στη Ροδόπη την επόμενη εβδομάδα θα χαθούν πάνω από 3.000 διδακτικές ώρες. Αν το Υπουργείο ανησυχεί για μία ή δύο μέρες απεργίας των εκπαιδευτικών, τότε πώς δικαιολογεί την απώλεια πολλαπλάσιων ωρών λόγω των δικών του επιλογών;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα κατήγγειλε πως το πρόβλημα «δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε τεχνικό, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή». Όπως τόνισε, «την ίδια ώρα που δαπανώνται δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα και ξεσπούν διαρκώς σκάνδαλα, περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες για την υγεία και την παιδεία».
«Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο. Έχουμε παλιά και ασυντήρητα κτίρια, ακόμη και επικίνδυνα. Δεν έχουν ολοκληρωθεί αντισεισμικοί έλεγχοι, δεν υπάρχει παντού πυρασφάλεια. Κι όμως, αυτό που σήμερα καίει είναι να έχουμε όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους. Γιατί χωρίς αυτούς ούτε μάθημα μπορεί να γίνει, ούτε τα παιδιά μας να νιώσουν ασφαλή», υπογράμμισε.
Ο κ. Μακρυγιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες: «Υπάρχουν μαθητές που έχουν αξιολογήσεις και δικαίωμα σε εκπαιδευτικό δίπλα τους. Όταν ο άνθρωπος αυτός δεν υπάρχει, τα παιδιά αυτά αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία. Και αυτό δεν είναι απλώς διοικητική αδυναμία, είναι κοινωνική αδικία».
Καταλήγοντας, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας «να σταματήσει τα μπαλώματα» και να προχωρήσει άμεσα σε μία ενιαία φάση προσλήψεων που θα καλύψει όλα τα κενά: «Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τον εμπαιγμό. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους, αλλιώς η νέα χρονιά ξεκινά με σοβαρές υποθήκες αποτυχίας».

























































