Συστήνεται σε όλους τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει του Πάσχα, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα παρακάτω:
Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:
1. Τα ζώα που προορίζονται για την παραγωγή κρέατος σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, υπόκεινται υποχρεωτικά σε κτηνιατρικούς ελέγχους και επισημαίνονται κατάλληλα
2. Απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία η σφαγή ζώων εντός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με σκοπό την εμπορία ή και η διάθεση σφάγιων από πλανοδίους πωλητές
3. Τα αμνοερίφια ελληνικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα) και στα δύο ημιμόριά τους, χρώματος μπλε
4. Αμνοερίφια κοινοτικών εκτροφών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος μπλε ή ερυθρού ή άλλου χρώματος επιλογής της χώρας προέλευσης
5. Αμνοερίφια τρίτων χωρών ανεξάρτητα από τον τόπο σφαγής τους φέρουν ωοειδή σφραγίδα σε χρώμα καστανό
6. Στο κρεοπωλείο το κρέας συνοδεύεται από επισημάνσεις (ετικέτες) για τον τόπο γέννησης, τη χώρα ή τις χώρες εκτροφής, τον τόπο σφαγής, την ηλικία του ζώου, τον αριθμό ενωτίου (βοοειδή) ή τον αριθμό παρτίδας (πρόβατα, χοίροι, πτηνά)
7.Το κρέας και τα παραπροϊόντα (έντερα, συκωταριές, κ.λπ.) πρέπει να προστατεύονται από κινδύνους επιμόλυνσης (σκόνη, έντομα κ.λπ.) και δεν πρέπει να φέρουν οζίδια ή κύστεις. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 7οC για το κρέας και τους 3οC για τα νωπά παραπροϊόντα
8. Τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη (θ<-18οC) και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής. Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται σε θέσεις λιανικής πώλησης και να διατίθενται ως νωπά
Β. Όσον αφορά τα αυγά:
1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται ωοειδής σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:
– μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)
– κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα, BG = Βουλγαρία)
– κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της εκτροφής (π.χ. 72095)
2. Στις λαϊκές αγορές, όταν πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει απαραίτητα στο σημείο πώλησης, να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού
3. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι 28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος
4. Συστήνεται να αποφεύγεται το πλύσιμο των αυγών πριν την αποθήκευσή τους (σε θερμοκρασία δωματίου ή ψυγείο), γιατί το νερό καταστρέφει τη βιολογική μεμβράνη μεταξύ των πόρων του κελύφους, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα σε βακτηριακές επιμολύνσεις
Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
[TheChamp-Sharing]