Tο συνολικό κόστος ενός σαρακοστιανού τραπεζιού με 15 είδη κυμαίνεται έτσι μεταξύ 119 και 207 ευρώ, περίπου στα περσινά επίπεδα
Μειωμένος κατά 2,4% θα είναι μεσοσταθμικά ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει φέτος ο καταναλωτής για το σαρακοστιανό τραπέζι , σύμφωνα με την Εθνική Συνοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Συγκεκριμένα, οι δειγματοληπτικές έρευνες του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ στις ιχθυαγορές κατέδειξαν μία μεσοσταθμική πτωτική πορεία των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, της τάξεως του 2,7%.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τιμοληψιών του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στην αγορά, τα προϊόντα που καταναλώνονται παραδοσιακά αυτή την περίοδο, ανάλογα με το σημείο πώλησης, παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές.
Πιο συγκεκριμένα, τα καλαμάρια πωλούνται από εννέα έως 20 ευρώ το κιλό, ενώ οι μεγάλες γαρίδες αλλού διατίθενται προς 16 ευρώ κι αλλού προς 36.
Η τιμή του χαλβά κυμαίνεται από περίπου 5,50 μέχρι και 10,60 ευρώ, ενώ αντίστοιχα μεγάλες αποκλίσεις υπάρχουν, ανάλογα με το σημείο πώλησης, στις ελιές, τον ταραμά και τα διάφορα είδη τουρσιού.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το συνολικό κόστος ενός σαρακοστιανού τραπεζιού με 15 είδη κυμαίνεται έτσι μεταξύ 119 και 207 ευρώ, περίπου στα περσινά επίπεδα.
Με ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ προειδοποιεί ότι η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερη ποιότητα, ενώ καλεί τους καταναλωτές να κάνουν προσεκτική έρευνα πριν τις αγορές τους. Τους συνιστά επίσης να αποφεύγουν τις υπερβολές στις ποσότητες και να αποφεύγουν τους πλανόδιους πωλητές (παρατίθεται πίνακας με τις φετινές και τις περσινές τιμές και τη μεταξύ τους διαφορά, όπως προκύπτουν από τις τιμοληψίες του ΚΕΠΚΑ).