Μετά την επιτυχημένη αυτή επιστροφή τόσο ο εθνικός εκθεσιακός φορέας όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης άρχισαν να σχεδιάζουν μια ακόμα δυναμικότερη έκθεση για την επόμενη χρονιά, που θα εδραιώσει τον ρόλο της στην περιοχή, αποκτώντας παράλληλα υπερτοπικό και διεθνή χαρακτήρα
Την καλύτερη επανεκκίνηση έκανε η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», που διοργανώθηκε από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, έπειτα από έναν χρόνο απουσίας.
Σε ένα τριήμερο 11.700 επισκέπτες πέρασαν τις πύλες της έκθεσης, μέγεθος που υπογραμμίζει τη σημασία της για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και την «δίψα» επιχειρήσεων και παραγωγικών φορέων για έναν αξιόπιστο μοχλό ανάπτυξης, προβολής της τοπικής παραγωγής, αλλά και δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας με τις όμορες χώρες.
Η έκθεση, που διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έκανε το πρώτο βήμα προς ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της, ενώ παράλληλα με τους εμπορικούς επισκέπτες προσέλκυσε και τους απλούς επισκέπτες, που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.
Πλήθος επισκεπτών, αλλά και τοπικών φορέων βρέθηκαν στα εγκαίνια, που, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας, σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της διοργάνωσης, ώστε να αναδειχθεί σε πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. «Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας μαζί με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε η επανάκαμψη της έκθεσης να σηματοδοτήσει και τη νέα της αναπτυξιακή πορεία» ανέφερε ο κ. Τζήκας και δεσμεύθηκε πως η ΔΕΘ-Helexpo θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της περιοχής.
«Η έκθεση “Ανατολική Μακεδονία Θράκη” είναι ένα βήμα προς την πραγμάτωση μίας υπόσχεσης που έδωσα όταν ανέλαβα το υπουργείο, να τιμήσει το ΥΜΑΘ τον τίτλο του και να ξεφύγει από τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης. Στόχος να γίνει ξανά ο θεσμός της έκθεσης δυνατός και η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή» επισήμανε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία-Κόλλια Τσαρουχά. Ακόμη, τόνισε πως η Μακεδονία και η Θράκη είναι τόποι πλούσιοι με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να γίνουν πηγές πραγματικού πλούτου, ενώ εξήρε την πολύ καλή διοργάνωση της έκθεσης από τη ΔΕΘ-Helexpo και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία-Θράκης.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργος Παυλίδης, σημείωσε ότι η έκθεση ξαναγεννιέται, υπογραμμίζοντας παράλληλα την απόφαση για επανεκκίνηση της περιφερειακής οικονομίας, καθώς στόχος είναι η επίτευξη ανάπτυξης που να συνδέεται με την γεωγραφική ταυτότητα της περιοχής και τους πλούσιους πόρους της.
Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», κα. Κατερίνα Ιωαννίδου, δήλωσε με τη σειρά της πως με βασικό μοχλό ανάπτυξης την έκθεση ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σταδιακά ένα πολυγεγονός, μία μεγάλη γιορτή με πολλές παράλληλες δράσεις.
Μετά την επιτυχημένη αυτή επιστροφή τόσο ο εθνικός εκθεσιακός φορέας όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης άρχισαν να σχεδιάζουν μια ακόμα δυναμικότερη έκθεση για την επόμενη χρονιά, που θα εδραιώσει τον ρόλο της στην περιοχή, αποκτώντας παράλληλα υπερτοπικό και διεθνή χαρακτήρα.
Στην φετινή Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» συμμετείχαν περισσότεροι από 70 άμεσοι και πάνω από 120 έμμεσοι εκθέτες, με πλήρη κάλυψη του εκθεσιακού χώρου. Σύσσωμη ήταν η παρουσία του επιμελητηριακού κόσμου, μέσω του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, των Επιμελητηρίων Ξάνθης και Δράμας, αλλά και επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού (ΕΕΘ και ΒΕΘ). Στη φετινή διοργάνωση επανήλθε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ συμμετείχαν επίσης η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ο δήμος Κομοτηνής. Έντονη ήταν η παρουσία και τουρκικών επιχειρήσεων.
Στο επίκεντρο της φετινής έκθεσης βρίσκονταν η τοπική παραγωγή, με αιχμή τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, των αγροτικών προϊόντων, των παραδοσιακών ειδών, αλλά και με κλάδους όπως τα έπιπλα, η θέρμανση, τα ελαστικά, οι συσκευές και τα σκεύη οικιακής χρήσεως και πολλά ακόμα.
Πέραν του αμιγώς εκθεσιακού σκέλους, πλούσιο ήταν και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, εκθέσεις ζωγραφικής από ντόπιους καλλιτέχνες, βραδιές κρασιού και τσίπουρου με χορευτικά, δωρεάν βόλτες με άλογα από τον Ιππικό Πολιτιστικό Όμιλο Κομοτηνής, ροκ μουσική και γευσιγνωσίες τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την έκθεση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ