Για τα πιο κρίσιμα 24ωρα από καταβολής Μνημονίων κάνουν λόγο πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση καθώς είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες στο Bruessels Group με τους εκπροσώπους των δανειστών, να κάνουν «φύλλο και φτερό» τα λογιστικά βιβλία του κράτους καθώς εκτυλίσσεται το πραγματικό παζάρι για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο Βαρουφάκη.
Και ενώ ελληνικές πηγές μιλούν για θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, ήρθε η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην εφημερίδα Rheinische Post να ψαλιδίσει την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί.
«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε» στο θέμα της Ελλάδας καθώς «δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα» δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν στη γερμανική εφημερίδα.
Παράλληλα αν και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», εντούτοις τόνισε ότι «σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup».
Ο κ. Γιούνκερ τόνισε στην ίδια συνέντευξη ότι ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει βιώσιμές και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές» υπογραμμίζοντας ότι «αν (στμ. η κυβέρνηση) θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση».
Θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις αλλά …. πολύ αργά πια για συμφωνία
Αυτό που γίνεται σήμερα στο Brussels Group είναι για πρώτη φορά μια συζήτηση επί της ουσίας, με αριθμούς και σε πιο ρεαλιστική βάση. Καταγράφονται οι ανάγκες και επιχειρείται να συμφωνηθεί αν τα μέτρα Βαρουφάκη είναι επαρκή για την διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού και του ασφαλιστικού.
«Αυτό το θεωρούν μεγάλη πρόοδο οι ξένοι και το κλίμα είναι θετικό», λένε ελληνικές πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση. Και όμως κάποια τα μέτρα τους αρέσουν ή τα αποδέχονται, δεν τους αρκούν και ζητούν (και) άλλα. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε πηγές των θεσμών και ομολογούν στην κυβέρνηση, “η πρόοδος ήρθε αργά” και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Για αυτό θεωρείται δύσκολο ή και αδύνατο να υπάρξει συμφωνία και έκτακτο Eurogroup ως την Δευτέρα αφού, παρότι το επιδίωκε η Αθήνα μέχρι εχθές, τελικώς δεν υπεβλήθη ελληνικό αίτημα για σύγκλησή του.
Η αγωνία παρατείνεται και το επόμενο 24ωρο στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θεωρείται από τα πιο κρίσιμα από καταβολής Μνημονίων.
Αν φανεί πάντως ότι υπάρχει λόγος και βούληση για συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν και την Κυριακή ή και όσο κριθεί αναγκαίο, αλλιώς η διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να οργανώσει την τελική αντεπίθεση έως την 11η Μαΐου που είναι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup.
Πυρετώδεις είναι την ίδια στιγμή οι διεργασίες και στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει συνάντηση το Σάββατο στο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ορόσημο τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη 6 Μαΐου και θα δίνουν αγώνα για μία θετική δήλωση προόδου για τη χώρα μας ώστε να δοθεί και μία ανάσα ρευστότητας, π.χ. μέσω της άρσης των περιορισμών στις αγορές εντόκων γραμματίων από τις ελληνικές τράπεζες.
Υπό τις συνθήκες αυτές όμως η πίεση των δανειστών στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αυξάνεται για να αποσπάσουν μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, περικοπές ακόμα και στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, μετάθεση προεκλογικών δεσμεύσεων όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.