Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου αυτό δεν έχει γίνει.
Αυτό αναφέρεται στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από τους ηγέτες των τριών χωρών, Νίκο Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Σε αναφορά τους στο Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Φυσικό αέριο και ΑΟΖ
Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος Σίσι και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, έχοντας επίγνωση των τεράστιων και αυξανόμενων προκλήσεων για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή και της ανάγκης για μια σταθερή και συντονισμένη συλλογική απάντηση, συναντήθηκαν στη Λευκωσία στις 29 Απριλίου, 2015 για τη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλάδας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για συνέχιση της ενίσχυσης της τριμερούς τους συνεργασίας, οικοδομώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, αναφέρουν ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και υπογραμμίζουν ότι αυτή η συνεργασία θα εξυπηρετείτο καλύτερα μέσω της δέσμευσης από τις χώρες της περιοχής στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζουν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναφέρουν ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις τους με γρήγορους ρυθμούς για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπου αυτό δεν έχει γίνει.
Κυπριακό
Για το Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες απευθύνουν έκκληση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος που θα επανενώσει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σημειώνουν επίσης ότι μια τέτοια διευθέτηση δεν θα ωφελήσει μόνο το λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει σημαντικά και στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Χαιρετίζουν την προοπτική για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Μετανάστευση
Σε σχέση με τη μετανάστευση, τονίζουν ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μια μέγιστη πρόκληση για τις τρεις χώρες.
Αποφάσισαν, αναφέρεται, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αποτροπή της απώλειας ζωών στη θάλασσα και αντιμετώπιση των αιτιών που αποτελούν τη ρίζα της ανθρώπινης τραγωδίας, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Οικονομία – τουρισμός – ναυτιλία
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, συμφώνησαν να διερευνήσουν τις πιθανότητες για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο τη δημιουργία ενός πιο θετικού οικονομικού περιβάλλοντος για ανάπτυξη, για αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας διεθνούς οικονομικής κατάστασης που αλλάζει ραγδαία και για να επωφεληθούν από κοινού από σημαντικές ευκαιρίες που αναφύονται στην περιοχή.
Στον τομέα του τουρισμού και της εμπορικής ναυτιλίας συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται στενά με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά προγράμματα, με την εμπλοκή κρατικών και ιδιωτικών παραγόντων, περιλαμβανομένων κοινών τουριστικών πακέτων και κρουαζιέρων, την ενίσχυση της θαλάσσιας σύνδεση μεταξύ των τριών χωρών για μεταφορά τόσο φορτίων όσο και επιβατών και την συνεργασία στην θαλάσσια εκπαίδευση και κατάρτιση.
Τρομοκρατία – Λιβύη
Σε ό,τι αφορά τη διεθνή τρομοκρατία, αναφέρουν ότι υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη, συντονισμένη και συλλογική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Σε σχέση με τη Συρία, αναφέρουν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια νέα πολιτική διαδικασία στη Συρία και για ενθάρρυνση της συλλογικής δράσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων 2174 και 2178 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Εκφράζουν επίσης την βαθύτατή τους ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης στη Λιβύη και την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή που επίσης επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες.
Ως εκ τούτου, αναφέρουν ότι υποστηρίζουν σθεναρά την εφαρμογή μιας στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας παράλληλα με τον πολιτικό διάλογο και τη διαδικασία συμφιλίωσης και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Υεμένη
Σε ό,τι αφορά την επιδεινούμενη κατάσταση στην Υεμένη, η οποία απειλεί να αποσταθεροποιήσει την γύρω περιοχή, εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης για τη διατήρηση της ενότητας και την εδαφικής ακεραιότητας και αναφέρουν ότι οι προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για επανέναρξη ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις είναι ο μόνος τρόπος για πρόοδο.
Παλαιστινιακό
Οι τρεις ηγέτες απευθύνουν επίσης έκκληση για την εφαρμογή μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρηνικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, την εδραίωση ενός κυρίαρχου, βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή από τις 4 Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.Μια τέτοια διευθέτηση, αναφέρουν, παραμένει η μόνη εγγύηση προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω καταστροφές, εντάσεις ή θύματα.
Εκφράζουν επίσης τη στήριξή τους στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης τη βάση μιας λύσης δυο κρατών.
Πρότυπο συνεργασίας
Οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι αυτή η 2η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής ενισχύει περαιτέρω τον καλά εδραιωμένο τριμερή συνεταιρισμό που προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία και συνεργασία σε όλους τους τομείς στην Ανατολική Μεσόγειο (πολιτικό, οικονομικό, εμπόριο, πολιτισμό και τουρισμό).
Αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν, υπηρετεί ως μοντέλο για ένα ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, περιλαμβανομένου του στενού συντονισμού και της συνεργασίας στο πλαίσιο πολυμερών συναντήσεων, ως επίσης μέσω προσπαθειών για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού κόσμου.