Πρωταθλητής κόσμου στα φορολογικά βάρη που σηκώνει αναδεικνύεται ο Έλληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά αφού, με βάση τα στοιχεία μεταξύ των 34 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, δίνει των 43,4% των χρημάτων που βγάζει στο ελληνικό δημόσιο!
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει έκθεση του ΟΟΣΑ για την επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας. Στην μελέτη εξετάζονται μόνον οι φόροι εισοδήματος και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία που αφαιρούνται από το εισόδημα των εργαζομένων. Αναφέρεται στα ισχύοντα του 2014 χωρίς να εξετάζονται άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις όπως τα χαράτσια ακινήτων, οι έμμεσοι φόροι κατανάλωσης κλπ.
Σύμφωνα με την έκθεση Taxing Wedges 2015 του ΟΟΣΑ, το 2014 η Ελλάδα είχε την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση (κατά μέσο όρο) για ένα έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά στο 43,4%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ των αποδοχών του, στην τσέπη του μένουν για να ζήσει μόλις 56,6 ευρώ!
Τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις για μισθωτό με δύο παιδιά, εκτός από την Ελλάδα, έχει το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%). Η Νέα Ζηλανδία είχε τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση για τις οικογένειες αυτές (3,8%), ακολουθούμενη από τη Χιλή (7%), η Ελβετία (9,8%) και στην Ιρλανδία (9,9%). Ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 26,9%.
Ωστόσο οι οικογένειες με παιδιά απολαμβάνουν κάποιες παροχές σε χρήμα ή σε είδος. Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ (με εξαίρεση μόνον την Ελλάδα, τη Χιλή και το Μεξικό), η φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους με παιδιά είναι μικρότερη από εκείνη για άγαμους εργαζόμενους χωρίς παιδιά.
Ακόμα και μετά από τις παροχές όμως που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια (πχ επίδομα τέκνων για οικογένειες με 2 παιδιά), η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ, όπου η φορολογική επιβάρυνση μιας οικογένειας με παιδιά παραμένει υψηλότερη από ενός άγαμου χωρίς παδιά, αφού ληφθούν υπόψην επιδόματα και φοροαπαλλαγές!
Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος των άγαμων εργαζομένων (χωρίς παιδιά) υφίσταται καθαρή φορολογική επιβάρυνση της τάξεως του 24,9%, μικρότερη δηλαδή και από τους έγγαμους αλλά και από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ήταν 25,5%. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα η καθαρές αποδοχές του μέσου άγαμου εργαζόμενου, μετά από φόρους και παροχές, ήταν 75,1% του ακαθάριστου μισθού του.