Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί της αναμενόμενης έμπρακτης στήριξης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού και θετικής ανταπόκρισης σε προτεινόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καταδεικνύουν έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής βούλησης της τουρκικής πλευράς, αναφέρει ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωση του με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
Ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει πως δυστυχώς οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν ανασταλεί “λόγω της προκλητικής, για ακόμη μια φορά, παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας, με τις απαράδεκτες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη”.
«Αποκλείουμε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης υπογραμμίζοντας ότι μόνο η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της Κύπρου και του λαού της θα επιφέρει την ανάπτυξη, την ευημερία καθώς και συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας στον τόπο μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Μεσογείου», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Υπογραμμίζει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα και στη βάση των αρχών και αξιών των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιοποιώντας διεθνείς συμμαχίες, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.
Την ίδια στιγμή, επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης για συμμετοχή σε ένα ουσιαστικό διάλογο, μακριά από απειλές και εκφοβισμούς, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.
«Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε με συνέπεια και σταθερότητα τον αγώνα ενάντια στα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Αναφερόμενος στην παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο της πολιτικής της Τουρκίας για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής και για διαίρεση της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα αντέδρασε καταδικαστικά και με σαφήνεια.
«Μέσω σειράς ψηφισμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984), το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την παράνομη μονομερή ανακήρυξη χαρακτηρίζοντας την ως νομικά άκυρη και καλώντας όλα τα Κράτη να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο να βοηθούν την αποσχιστική οντότητα», αναφέρει.
Προσθέτει ότι η ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάστηκε και καταδικάζεται και σήμερα, διότι δεν μπορεί από παράνομη πράξη, όπως η στρατιωτική βία, να παραχθεί έννομο αποτέλεσμα.
Όπως αναφέρει, παρά την παρέλευση πέραν των τριών δεκαετιών «συνεχίζουμε τον αγώνα μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αρχών, με στόχο την επανένωση της Κύπρου, της οικονομίας και του λαού της, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια και μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».