Επίθεση στην αντιπολίτευση ότι λέει «τα εύκολα ψέματα» την ώρα που κυβέρνηση «λέει τις δύσκολες αλήθειες» εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύναντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, είναι «να έχουμε μια εικόνα άνιση και ψευδή και μπορούμε έτσι να αποπροσανατολιστούμε στρατηγικά ως έθνος».
Μιλώντας για την εικόνα που παρουσιάζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, μέλη των οποίων διαμαρτύρονται συχνά για κυβερνητικές αποφάσεις όπως στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, ο κύριος Βενιζέλος εξήγησε ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν την υποχρέωση -και μιλάω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ αλλά φαντάζομαι και της Νέας Δημοκρατίας – να επικοινωνούν με το ΠΑΣΟΚ, να αφουγκράζονται την αγωνία του πολίτη και να τη μεταφέρουν στην κυβέρνηση και στη Βουλή».
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, διευκρίνισε ο κ. Βενιζέλος «το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει σε ένα συσχετισμό που είναι δύσκολο και τι μπορεί να γίνει ή τι μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση». Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι «τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση».
Μιλώντας για τον επικείμενο έλεγχο των εκπροσώπων των δανειστών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας γιατί έχουμε επιτεύγματα τόσο δημοσιονομικά όσο και σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων» προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα.
Το παρών στη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ο οποίος ενημέρωσε τους δύο άνδρες για ό,τι συνέβη στο άτυπο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Όλα στρέφονται γύρω από το χρέος
Εκ των πραγμάτων οι πολιτικές εξελίξεις κινούνται γύρω από το ερώτημα που έθεσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην Θεσσσαλονίκη εάν δηλαδή οι δανειστές θα δώσουν μία συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα λόγω της προεδρικής εκλογής. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι οι αιτιάσεις του κ. Τσίπρα παρότι με την άρνησή του να συμβάλλει δημιουργεί ενδεχόμενο εθνικών εκλογών αλλά οι προθέσεις των εταίρων.
Τόσο η Τρόικα με την στάση της στο Παρίσι όσο και ο κ. Ντράγκι στην πρόσφατη συνάντήσή του με τον κ. Χαρδούβελη δείχνουν να έχουν κάνουν διαφορετικούς υπολογισμούς από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Οι εταίροι μέχρι τώρα δείχνουν να ζητούν πλήρη εφαρμογή των συμωνηθέντων και αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν από τον Ιανουάριο. Παράλληλα όπως έδειξε ο κ. Ντράγκι επιμένουν σε ένα τρίτο μνημόνιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών που αναιρεί την εξαγγελία του κ. Σαμαρά για το τέλος της Τρόικας.
Το Μέγαρο Μαξίμου είχε έναν διαφορετικό σχεδιασμό: αξιολόγηση της Τρόικας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, stress tests των ελληνικών τραπεζών μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα και αμέσως μετά έναρξη της διαπραγμάτευσης για το χρέος και συμφωνία για πιστοποίηση βιωσιμότητας μέχρι το τέλος του χρόνου. Με αυτό το γενικό πλαίσιο και με ορισμένες φορελαφρύνσεις και θετικές ρυθμίσεις όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και οι 100 δόσεις για τα χρέη προς το δημόσιο και περιορισμό της έκτακτης εισφοράς του 2015 που θα περάσουν στο προσχέδιο του προυπολογισμού εκτιμούσε ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο την κοινωνική δυσαρέσκεια και θα περιορίσει τους κραδασμούς στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.
Τα αρνητικά σήματα όμως από την Τρόικα και τις Βρυξέλλες διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο για την κυβέρνηση ενώ εντείνουν των εκνευρισμό των βουλευτών οι αντιδράσεις των οποίων γίνονται απρόβλπτες. Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών επιδεινώνεται από λάθη όπως του ΕΝΦΙΑ αλλά και από τις εσωτερικές συγκρούσεις στην κυβέρνηση -Μαξίμου εναντίον υπουργού Οικονομικών- και από επικοινωνιακές αστοχίες όπως η απαγόρευση της ομιλίας Τσίπρα στην ΔΕΘ.
Έσσι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό είναι πλέον υποχρεωμένο να αναπτύξει και εναλλακτικό σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι εισήγησεις που γίνονται από διάφορες πλευρές να αρχίσει να σκέπτεται ο πρωθυπουργός σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής ώστε να κλείσει η εκρεμότητα που δημιουργεί παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.
Ενώ όμως το επόμενο ορόσημο είναι πλέον η αξιολόγηση της Τρόικας ο πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να κάνει «μασάζ» στην κοινοβουλευτική του ομάδα και να να ξεκινήσει επαφές με ομάδες βουλευτών του. Παράλληλα θα αξιοποιήσει επικοινωνιακά τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της ΝΔ που κορυφώνονται στις 4 Οκτωβρίου με δύο ομιλίες στις οποίες θα απαντήσει και στις ενέργειες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για να περιορίσει το δημοσκοπικό προβάδισμα του αντιπάλου.
Ένα πιο διαφορετικής τάξης θέμα είναι η ανησυχία και οι αναζητήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που όμως επίσης επηρεάζουν την κυβερνητική σταθερότητα. Φυσικά το κυβερνητικό επιτελείο στηρίζει τον κ. Βενιζέλο αλλά έχει στραμμένη την προσοχή του και στα ανήσυχα στελέχη του.