Έχοντας ανοικτό το μέτωπο με την Τρόικα ενόψει της επικείμενης μεγάλης αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ κινήθηκε ανάμεσα στην ανάγκη φιλολαϊκών εξαγγελιών για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος και συνέπειας ως προς την τήρηση του ελληνικού προγράμματος.
Παρόλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στη ΔΕΘ έγινε το πρώτο βήμα για την αλλαγή του κλίματος και ότι στο τέλος του δρόμου αυτού η κυβέρνηση θα ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Η θετική αξιολόγηση της Τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει κατά το δυνατόν συντομότερα η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν κρύβουν ότι από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος κριθεί επισήμως βιώσιμο θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία καθώς θα ανοίξουν πηγές δανεισμού και ρευστότητας.
Εφόσον η διαπραγμάτευση εξελιχθεί ομαλά, τότε εκτιμά το πρωθυπουργικό επιτελείο θα δημιουργηθούν και οι πολιτικές προϋπόθεσεις ώστε να κλείσει θετικά και η προεδρική εκλογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πρόωρες εκλογές μπλοκάροντας την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή δεν θα του βγει.
Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει μία επίθεση αισιοδοξίας γιατί νιώθει τη δημοσκοπική πίεση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρό προβάδισμα και τείνει να εμπεδωθεί στην κοινωνία η βεβαιότητα ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα. Το κλίμα αυτό επηρεάζει και την κοινωνία αλλά και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και τους ανεξάρτητους της Βουλής από τους οποίους θα κριθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως έδειξαν οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την κυβέρνηση και η αισιοδοξία μπορεί να παραμείνει στην επικοινωνία. Είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετώπισε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι οι προσεκτικές και περιορισμένες διαρροές για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Εν τέλει οι δύο πλευρές απλώς συμφώνησαν ότι διαφωνούν και ότι έχουν δρόμο να καλύψουν. Η κυβέρνηση δεν πήρε το «πράσινο φως» για τις γενναίες παροχές στη ΔΕΘ που θα επιθυμούσε και έχοντας μπροστά την αξιολόγηση δεν θέλησε να πάει σε μονομερείς εξαγγελίες που θα δημιουργούσαν αρνητικό κλίμα. Εφόσον η κυβέρνηση αναγκαστεί να ξαναδεί τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 -το ΔΝΤ ζητά μέχρι και νέα περικοπή συντάξεων- και να προχωρήσει στις αλλαγές σε ασφαλιστικό, εργασιακό, απολύσεις στο δημόσιο είναι αμφίβολο αν θα πετύχει την ανάταξη του κλίματος για την οποία εμφανίζεται τώρα αισιόδοξη.
Εμπλοκή υπάρχει και σε σχέση με τη διαρροή του ΔΝΤ που επιβεβαίωσαν αρχικά κυβερνητικές πηγές ότι στο Παρίσι συζητήθηκε διάσκεψη για το ελληνικό χρέος στις 14-15 Νοεμβρίου. Ο πρωθυπουρργός όταν ρωτήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας είπε ότι δεν το γνωρίζει αλλά σε επόμενη ερώτηση για το αν θα γίνει δεν το απέκλεισε. Είναι πρωτοβουλία του ΔΝΤ που επιμένει στο κούρεμα το οποίο δεν θέλει να ακούει η ευρωπαική πλευρά της τρόικας η οποία επιμένει σε επιμήκυνση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαπραγμάτευση για το χρέος θα είναι καθοριστική και θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και το μέλλον της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει την απόφαση της βιωσιμότητας για να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και να παρακάμψει τις πρόωρες εκλογές. Μέχρι τώρα οι δανειστές βάζουν το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου ως προϋπόθεση για να προχωρήσουν στη ρύθμιση του χρέους. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και διαλαλεί ότι πρόωρες εκλογές θα σημάνουν καταστροφή για τη χώρα.