Τριάντα άτομα – μέλη της αμερικανικής αποστολής βρέθηκαν από το Princeton στην Μολυβωτή. Φοιτητές, Μεταπτυχιακοί, ερευνητές που εκπονούν το Διδακτορικό τους και καθηγητές από την Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία, το Βιετνάμ, την Κίνα, αλλά και φοιτητές του Δ.Π.Θ. μαζί με ντόπιους εργάτες βρίσκονται για τελευταία (για φέτος ) εβδομάδα σε μια πόλη δίχως όνομα…
Το 2013 ξεκίνησε ένα νέο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία της ΙΘ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης και της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, η οποία εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Princeton.
Όλοι μαζί στη χερσόνησο της Μολυβωτής. Σε έναν οικισμό που περιβάλλεται από τείχος από τη βόρεια και τη δυτική του πλευρά. Η έκταση εντός των τειχών είναι περίπου 470 στρέμματα, όμως είναι βέβαιο ότι ένα μέρος της πόλης προς τα ανατολικά έχει σήμερα χαθεί λόγω της δράσης της Θάλασσας. Έχουν αποκαλυφθεί τμήματα οικιών και δρόμων όχι όμως δημόσια οικοδομήματα. Εντοπίστηκαν επίσης ένα μικρό τμήμα από το εντυπωσιακό υδραγωγείο της πόλης και τα δύο λιμάνια της. Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι αρχαιολόγοι: Δόμνα Τερζοπούλου και Μαρίνα Τασακλάκη. Επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς είναι ο Nathan Arrington, επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου του Princeton.
Ποια ήταν, όμως, αυτή η πόλη που σιγά –σιγά έρχεται στο φως; Απαντήσεις θα δοθούν μετά τη μελέτη που θα ακολουθήσει το τέλος της νέας ανασκαφικής περιόδου (του χρόνου) και μετά από δύο χρόνια μελέτης των ευρημάτων. Προς το παρόν η πολυπολιτισμική αυτή ομάδα της Μολυβωτής ζει τη χαρά της ανασκαφής, της συνεργασίας και την ομορφιά του τοπίου…με μια γλυκιά προσμονή συντροφιά…