Σε πολιτική σκακιέρα για την επίτευξη ή το «μπλοκάρισμα» της προεδρικής πλειοψηφίας μετατρέπεται η συζήτηση και η ψήφιση από το Θερινό Τμήμα του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
Η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προαναγγείλει πρόταση για να διεξαχθεί για πρώτη φορά στα χρονικά το λεγόμενο «νομοθετικό δημοψήφισμα» και οι κινήσεις της κυβέρνησης, που απάντησε καταγγέλλοντας το «προφανές σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει γέφυρες για το μέλλον» προς την υπόλοιπη αντιπολίτευση, παραπέμπουν σε ένα σκληρό παιχνίδι προσεταιρισμού δυνάμεων και δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων, το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ο… πρώτος γύρος για την εκλογή του επόμενου ανώτατου άρχοντα από την παρούσα ή την επόμενη Βουλή.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές έχουν αποδυθεί σε έναν αδυσώπητο αγώνα δρόμου για την προσέλκυση, στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο, κομμάτων και βουλευτών, ο οποίος θα κορυφωθεί αμέσως μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στο μέσον αυτής της εβδομάδας. Η κυβερνητική πλευρά αποκλείει κάθε περίπτωση καταψήφισης του νομοθετήματος, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Θερινό Τμήμα της Βουλής είναι δεδομένη.
Το μεγάλο, ωστόσο, ζητούμενο της διελκυστίνδας που παίζεται στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο είναι αν θα καταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώσει τις 120 υπογραφές που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να υποβληθεί στη Βουλή πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ώστε να μην ξεκινήσει η εφαρμογή του νομοθετήματος για την κατάτμηση και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Παρόλο που για να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα χρειάζεται να υπερπηδηθεί ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο, που είναι η έγκριση της πρότασης από 180 βουλευτές, η τυχόν επίτευξη του στόχου του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τις διάσπαρτες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα αποτελέσει -κατά γενική ομολογία- μια σημαντική νίκη, τουλάχιστον στο επίπεδο των πολιτικών εντυπώσεων.
Περισσότερα στο protothema.gr