Ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν και μέσα σε 40.000 σελίδες, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, «ξεσκεπάζει» τις κυβερνήσεις που παρακολουθούν τους πολίτες τους σε 29 χώρες
Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτών μέσω δικτύων επικοινωνίας, εκ των οποίων κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Αυτή τη φορά, ο κολοσσός τηλεπικοινωνιών, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, Vodafone, αποκάλυψε πως οι κυβερνήσεις κάποιων χωρών είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο και να παρακολουθούν την επικοινωνία των πελατών της.
Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, την οποία δημοσίευσε ο Guardian δίνεται η δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες να «ακούν» τις συνομιλίες και σε κάποιες περιπτώσεις να εντοπίζουν τη θέση του ομιλητή.
Παρότι, μάλιστα σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί η εταιρεία είναι απαραίτητη η δικαστική εντολή για την υποκλοπή επικοινωνίας, σε έξι από αυτές, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται, δεν απαιτείται τέτοια εντολή.
Όσοι αντιτίθενται στα κυβερνητικά προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, κάνουν λόγο για «πραγματικό εφιάλτη» που επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους τους για την έκταση που παίρνει το φαινόμενο των υποκλοπών.
«Στην Αλβανία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, Ινδία, Μάλτα, Κατάρ, Ρουμανία, Νότια Αφρική και Τουρκία, είναι παράνομο να αποκαλύψει κανείς πληροφορίες που σχετίζονται με παρακολουθήσεις περιεχομένου τηλεφωνικής επικοινωνίας και μηνυμάτων ακόμα και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα», αναφέρει η 40.000 σελίδων έκθεση σύμφωνα με τον Guardian.
«Είναι τρομακτικό και πρωτοφανές το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις τηλεφωνικές κλήσεις με το πάτημα ενός διακόπτη», αναφέρει η Σάμι Τσακραμπάρτι, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty.
«Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ότι η παρακολούθηση μέσω Διαδικτύου πάντα αντιμετωπιζόταν ως δικαιολογημένη. Οι νόμοι χρειάζονται άμεσα αλλαγή», επισήμανε η Τσακραμπάρτι.
«Στην Ιταλία, όπου η παρουσία της μαφίας απαιτεί υψηλό επίπεδο παρέμβασης της αστυνομίας, ηVodafone λαμβάνει 606.000 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία σε ένα έτος (στα οποία περιλαμβάνεται ο τόπος που εντοπίζεται το κινητό τηλέφωνο, η ώρα και ημερομηνία της κλήσης, οι συνομιλητές)», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται, στην Ελλάδα και βάσει στοιχείων της ΑΔΑΕ, έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για το έτος 2013.
Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι υποκλοπές, καθώς όπως εξηγεί η εφημερίδα «σύνδεση απευθείας πρόσβασης» (direct-access wire, or pipe) πρόκειται στην ουσία για μηχανήματα που βρίσκονται σε κλειδωμένα δωμάτια σε ένα κέντρο δεδομένων μίας εταιρίας ή σε έναν από τους τοπικούς μεταγωγείς».
Οι υπάλληλοι των εταιρειών, λοιπόν, που εργάζονται στο σημείο «αλλά έχουν την πλήρη επίβλεψη των κρατικών υπηρεσιών δεν επιτρέπεται να μιλούν για καμία πλευρά της εργασίας τους με το υπόλοιπο προσωπικό της εταιρίας. Η Vodafone υποστηρίζει ότι απαιτεί από τους υπαλλήλους να ακολουθήσουν τον κώδικα δεοντολογίας, αλλά η μυστικότητα σημαίνει ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει πως πράττουν αναλόγως».
Όλα αυτά, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για το δίκτυο παρακολούθησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ενώ απειλεί ότι θα δώσει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που θα μπορούσε να παρουσιάσει στην επιτροπή της γερμανικής Βουλής, προσθέτοντας ότι η NSA παραβίασε τα δικαιώματα όλων των Γερμανών.