Στον «αέρα» βρίσκονται πλέον 253 οικογένειες παραθεριστών στην παραλία της Μέσης, ύστερα και από τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα όποτε και άρχισαν να στέλνονται τα πρώτα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, τα οποία μετά και την πάροδο του ενός μηνός από την ημέρα παραλαβής θεωρούνται άμεσα εκτελεστέα.
Ο Σύλλογος Παραθεριστών Μέσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό που δημιουργήθηκε πραγματοποίησε συγκέντρωση των μελών του ώστε να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.
Από τη συγκέντρωση αυτό που προέκυψε ξεκάθαρα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά νομικά περιθώρια αντίδρασης, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο νομικός Δημήτρης Μενόπουλος «είμαστε ακάλυπτοι νομικά. Πριν από 1,5 χρόνο είχαμε υπογράψει ο καθένας από τους παραθεριστές στην Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου, μία υπεύθυνη δήλωση του Ν.105 με την οποία λέγαμε ότι σε κάθε περίπτωση που θα κληθούμε από την Κτηματική Υπηρεσία να εγκαταλείψουμε το χώρο, θα το κάνουμε».
Ο κ. Μενόπουλος μιλώντας στη ΦΩΝΗ σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση οι παραθεριστές δεν διεκδικούν τον συγκεκριμένο χώρο. «Δεν είμαστε εμείς οι κύριοι κάτοχοι του χώρου, αλλά αναγνωρίζουμε την κυριότητα του δημοσίου» δήλωσε ο έγκριτος νομικός της Κομοτηνής για να προσθέσει ότι «από τη στιγμή που πάρεις το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να ασκήσεις την ανακοπή. Η ανακοπή όμως δεν αναστέλλει την εκτέλεση. Με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων θα πρέπει να ζητήσουμε την αναστολή της εκτέλεσης. Όμως, η ανακοπή στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ευδοκιμεί επειδή εμείς είχαμε πει ότι δεν διεκδικούμε την κυριότητα».
Παρ’ όλα αυτά, όμως, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν κατοχυρώνει νομικά τους παραθεριστές καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Μενόπουλος «για να μπορέσει να είναι νομιμοποιημένο κάτι θα πρέπει εμείς να λέμε ότι αυτό μας ανήκε, συνεπώς κακώς μας διώχνουν από εκεί. Άρα η ανακοπή μας είναι ανομιμοποίητη. Άρα με μια ανομιμοποίητη ανακοπή ποιος δικαστής θα μας δώσει αναστολή; Γι’ αυτό το λόγο είμαι κάθετος ότι δεν θα δοθεί αίτηση αναστολής. Εγώ αν ήμουν δικαστής δεν θα έδινα».
Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μενόπουλο, η μόνη λύση είναι να δοθεί με μία πολιτική παρέμβαση ή με ψήφιση ενός νόμου που να λέει ότι παραχωρείται η δημόσια περιουσία έναντι τιμήματος. «Έχουμε αυτή την πληροφορία ότι εντός δύο μηνών θα ψηφιστεί ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση. Μας είπαν από την Αθήνα ότι μέσα σε 2-3 μήνες ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Όμως μέχρι να γίνει αυτό, εμείς λέμε ότι δεν θα πρέπει να κατεδαφιστούν τα σπίτια μας. Γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να έχουμε αναστολή της εκτέλεσης με βάση αυτό το δεδομένο που έχει δημιουργηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο νομικός σύμβουλος των παραθεριστών της παραλίας Μέσης.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι παραθεριστές της παραλίας Μέσης δεν επιθυμούν να δώσουν πολιτική χροιά στο ζήτημα, καθώς αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι τόσο ο Δήμος Κομοτηνής όσο και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό καθώς πρόκειται για περιουσία της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
«Στο θέμα εμείς δεν δίνουμε πολιτική έκταση και χροιά. Δεν θέλουμε τη στήριξη των πολιτικών παραγόντων γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν και τίποτα. Είναι καθαρά θέμα του Κράτους. Οι αρμόδιοι φορείς είναι δεδομένο ότι βρίσκονται στο πλευρό, αρκεί φυσικά να πρόκειται για κάτι νόμιμο και νομότυπο. Αυτό που ζητάμε να εφαρμοστεί ο υπάρχων νόμος περί παραχώρησης ή εάν ψηφιστεί ο νέος νόμος να μας πουλήσει το δημόσιο τον χώρο για να τον αγοράσουμε» δήλωσε ο κ. Μενόπουλος.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα των παραθεριστών, αποφασίστηκε αντιπροσωπεία τους, αποτελούμενη από τους κ.κ. Δεβετζήογλου και Μενόπουλου, να κατέβει στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου προκειμένου να πιέσουν στην κατεύθυνση του να τους παραχωρηθεί ο χώρος για τα επόμενα 50 έτη πχ με βάση τον ισχύοντα νόμο του 2011, καθώς αυτή τη στιγμή θεωρούνται επιφανειούχοι.
Ο Δήμος μπορεί να συμπαρασταθεί μόνο πολιτικά, δηλώνει ο Γιώργος Πετρίδης
Την άποψη και τη θέση του Δήμου Κομοτηνής ζήτησε η ΦΩΝΗ για το θέμα που προέκυψε από τον Δήμαρχο, Γιώργο Πετρίδη.
Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να πολεοδομήσει την περιοχή αυτή διότι η περιοχή δεν ανήκει ούτε στον Δήμο αλλά ούτε και σε ιδιώτες. «Η πολεοδόμηση μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία των ιδιωτών που είναι δική τους έκταση ή με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εφόσον είναι δική της» σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής για να προσθέσει πως «από τη στιγμή που η ΕΤΑΔ έβγαλε αυτά τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που σημαίνει ότι δεν αποδέχονται την παρουσία των παραθεριστών εκεί, ο Δήμος μπορεί πολιτικά να συμπαρασταθεί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία τους αλλά δεν μπορεί να κινήσει κάποια άλλη διαδικασία».
Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης ότι ο Δήμος είναι πλέον υποχρεωμένος από το νόμο να προβεί στην κοπή του ρεύματος και του νερού και η Πολεοδομία να κάνει τις δικές της ενέργειες.
Ερωτηθείς, ο Δήμαρχος Κομοτηνής για το αν μπορεί να δοθεί μια παρόμοια λύση με αυτήν της παραλίας Αρωγής απάντησε ότι «η παραχώρηση για χρήση γίνεται για συγκεκριμένους λόγους. Αν θυμάστε πέρσι δόθηκε η αποκλειστική δυνατότητα να τοποθετηθούν κάποιες καντίνες και αυτές μετακινούμενες. Αντιλαμβάνεστε ότι και να παραχωρούνταν η έκταση στο Δήμο Κομοτηνής δεν θα παραχωρούνταν με αυτές τις προϋποθέσεις. Είναι κάτι, το οποίο και πέρσι είχαμε δει. Κάναμε και κάποιες επαφές με τους εκπροσώπους των παραθεριστών και διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παρ’ όλα αυτά σε όλες τις νόμιμες κινήσεις που κάνουν οι παραθεριστές, εμείς τους έχουμε πει ότι είμαστε στο πλευρό τους και εάν χρειαστεί πολιτικά να στηρίξουμε το δίκαιο του αιτήματος τους εμείς θα το κάνουμε. Με την έννοια φυσικά, του δίκαιου του αιτήματος και όχι της παλιάς λογικής, του μικροκομματισμού και της κομματικής ιδιοτέλειας, επειδή έρχονται και εκλογές και οι καιροί είναι πονηροί».
Τέλος, ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι εφόσον οι νομικές ενέργειες των παραθεριστών αποδώσουν και υπάρχει νόμιμη υπόσταση της παραμονής τους εκεί, ο Δήμος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του θα επανεξετάσουν το θέμα και της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης.