Είναι Σάββατο. Το βράδυ πηγαίνετε στον κινηματογράφο ή ίσως για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο. Όλα είναι φυσιολογικά. Σωστά; Ξημερώνει Κυριακή και ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει καταρρεύσει. Σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι ενήλικες έχουν κυριευθεί από μια δολοφονική παραφροσύνη. Στο μυαλό τους υπάρχει μόνο μία σκέψη : να σκοτώσουν τα παιδιά τους! Και αυτή τους η δίψα για αίμα είναι ανεξέλεγκτη.
Υπάρχει διέξοδος από αυτόν τον εφιάλτη που απειλεί να καταβροχθίσει το ανθρώπινο γένος ή μήπως είναι αυτό το τέλος του κόσμου; (Simon Clark).
Τα παιδιά κάτω των 18 βρίσκονται σε σύγχυση, πέφτουν θύματα των ίδιων τους των γονιών που τα δολοφονούν δίχως δεύτερη σκέψη. Οι ενήλικες όλου του κόσμου έχουν μετατραπεί σε ζόμπι που κινούνται σχηματίζοντας ομάδες. Μια παρέα νεαρών οργανώνεται και προσπαθεί να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί. Τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο γιατί όλα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Ότι μέχρι τώρα λειτουργούσε και θεωρούνταν αυτονόητο, τώρα δεν υπάρχει.
Μετά από αλλεπάλληλες καταδιώξεις, μάχες με εκατοντάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές, οι νεαροί κατορθώνουν να οργανώσουν οικισμούς – στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές του κόσμου κρατώντας μια σχετική επικοινωνία μεταξύ τους. Μια κοινωνία φτιαγμένη από την αρχή. Δομημένη από παιδιά χωρίς μεγάλη εμπειρία στη ζωή, σύμφωνα με τα δικά τους στάνταρτ και χωρίς επεμβάσεις «μεγάλων».
Δημιουργούν ομάδες – περίπολα για να υπερασπίζονται την περιοχή τους από τα περιπλανώμενα ζόμπι που δεν το βάζουν κάτω και επιτίθενται όποτε μπορούν όλο και πιο οργανωμένοι. Αρχίζουν να δημιουργούνται νέες θεωρίες για τη ζωή και να ερμηνεύονται διαφορετικά όλες όσες έχουν μέχρι τώρα γραφτεί. Η υπάρχουσα τεχνολογία είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό. Κρατείται μόνο ότι είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Οι πόλεις είναι άχρηστες και μετατρέπονται σε ερείπια και χτίζονται καινούριες με μια άλλη διαφορετική λογική.
Ο Simon Clark στο βιβλίο του «Δίψα για αίμα» προβάλει την ολοκληρωτική καταστροφή του κόσμου και της κοινωνίας που δημιούργησε ο σύγχρονος άνθρωπος. Μια άγνωστη και ακατανόητη δύναμη επεμβαίνει και αλλάζει τα πάντα. Συγχρόνως φανερώνει την μεγάλη ελπίδα που δεν μπορεί να προέρχεται από κανέναν άλλο παρά μόνο από τα παιδιά.
Τα μηνύματα του είναι ξεκάθαρα. Λιγότεροι μεγάλοι, περισσότερα παιδιά. Λιγότερη λογική, περισσότερος αυθορμητισμός. Λιγότερο μυαλό, περισσότερη καρδιά και ένστικτο. Τι συμβαίνει όμως; Τι γίνετε εδώ και χιλιάδες χρόνια; Πως οδηγήθηκε η κοινωνία σε αυτή τη μορφή που είναι σήμερα; Δεκάδες συγγραφείς πριν από τον Simon Clark πέρασαν τέτοιου είδους μηνύματα. Που πήγαν όλες αυτές οι γενιές των παιδιών; Που χάθηκε η ελπίδα που γεννήθηκε μαζί τους;
Από το περιβάλλον του πλανήτη μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Τα παιδιά, από την ώρα που γεννιούνται, συγκεντρώνουν όλες τους τις αισθήσεις στο να μάθουν τον κόσμο. Ρουφάνε σαν σφουγγάρια ότι βλέπουν, ακούνε και νιώθουν. Μιμούνται τους γύρω τους θεωρώντας πολύ συχνά δεδομένο αυτό που κάνουν.
Οι πράξεις του μπαμπά και της μαμάς είναι πράξεις θεού γι’ αυτά και δεν αμφισβητούνται. Κατά τον Νικ Έιταν, ηγέτη των παιδιών και πρωταγωνιστή του βιβλίου, το μυαλό των παιδιών είναι σαν καινούριο βίντεο που καταγράφει τα πάντα.
Αργότερα ακολουθούν και μιμούνται τους δασκάλους τους. Όλοι έχουν χαραγμένες μνήμες από καλές και κακές στιγμές μαζί τους. Οι φίλοι, οι γνωστοί, οι συμπολίτες, οι συμπατριώτες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και γενικά όλοι όσοι παράγουν ερεθίσματα που μπορούν να συλλάβουν, τα διαμορφώνουν και σιγά σιγά τα αφομοιώνουν στο σύστημα που αφομοίωσε και αυτούς τους ίδιους.
Η ελπίδα ουσιαστικά βρίσκεται ή μάλλον ξεκινάει από την εκπαίδευση των παιδιών και η εκπαίδευση των παιδιών αρχίζει από την ώρα που γεννιούνται. Την εκπαίδευση όχι όμως με την ψυχρή έννοια που έχει πάρει ο όρος σήμερα. Όχι τόσο την εκπαίδευση ως θεσμό της πολιτείας με μαθησιακούς στόχους και καθορισμένη χρονική ηλικία, αλλά περισσότερο με την αρχαιοελληνική έννοια του ρήματος εκπαιδεύω που σημαίνει ανατρέφω από παιδική ηλικία, μορφώνω, διαπαιδαγωγώ.
Λάζαρος Νικολάου
[email protected]