«Η φωνή μου είναι βραχνή», «Όταν μιλάω πονάω», «Νιώθω πρήξιμο στον λαιμό μου», «Δεν βγαίνει η φωνή μου». Είναι μερικές φράσεις που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς. Όταν έχουμε τέτοια συμπτώματα πρέπει να ανησυχούμε; Υποδηλώνουν κάποια διαταραχή;
Ας μιλήσουμε λίγο για το πώς παράγεται η φωνή μας
Αρχικά χρειαζόμαστε μια πηγή αέρα (πνεύμονες) που κατά την εκπνοή θα ωθήσει τον αέρα προς τον λάρυγγα όπου θα έρθουν σε επαφή οι δύο γνήσιες φωνητικές χορδές (vocal folds). Η φωνή είναι ο ήχος που παράγεται όταν ο αέρας υπό πίεση διέρχεται μεταξύ των φωνητικών χορδών και προκαλεί την δόνηση τους. Βραχνάδα, αλλοίωση στην χροιά, κόπωση ή ενόχληση στον λάρυγγα είναι αποτέλεσμα κάποιας αλλαγής στην φυσιολογική κίνηση των φωνητικών χορδών.
Που οφείλεται η βραχνάδα στην φωνή;
Με ειδικές εξετάσεις (ενδοσκόπηση, στροβοσκόπηση) ο ωτορινολαρυγγολόγος θα διαγνώσει εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βλάβη στις φωνητικές χορδές ή τον λάρυγγα η οποία να προκαλεί την βραχνάδα. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να οφείλεται σε λανθασμένο τρόπο χρήσης της φωνής όπου μιλάμε για δυσφωνία.
Κάθε βραχνάδα στην φωνή που διαρκεί πάνω από τρεις εβδομάδες πρέπει να ελεγχθεί από ωτορινολαρυγγολόγο.
Ποια είναι η θεραπεία των φωνητικών διαταραχών;
Για ανατομικές βλάβες, το χειρουργείο ή η φαρμακευτική αγωγή ή και συνδυασμός των δύο παραπάνω είναι η ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας, ενώ αν πρόκειται για δυσφωνία, τότε θα χρειαστεί η συμβολή του λογοθεραπευτή στοχεύοντας στην εκπαίδευση σωστής παραγωγής φωνής.
Η λογοθεραπευτική παρέμβαση έχει ως στόχο να αναλύσει τη φωνητική συμπεριφορά, να ερμηνεύσει το φωνητικό αποτέλεσμα και να παρέχει γνώσεις σχετικά με την φωνητική υγιεινή και την σωστή χρήση της φωνής εξατομικευμένα στην περίπτωση του κάθε ασθενή.
Πως μπορώ να προσέχω την φωνή μου;
- Αυξημένη λήψη υγρών (1,5- 2 λίτρα νερό την ημέρα)
- Μην ψιθυρίζετε. Ο ψίθυρος τεντώνει τις φωνητικές χορδές και αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων
- Όχι δυνατή φωνή. Η δυνατή φωνή ταλαιπωρεί τις φωνητικές χορδές ενώ η ομιλία σε κανονική ένταση είναι πολύ πιο ξεκούραστη για το λάρυγγα
- Διακοπή του καπνίσματος
- Περιορισμένη χρήση αλκοόλ και πικάντικων φαγητών
- Αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού και αποφυγή χώρων με έντονο κλιματισμό
«Η βραχνάδα μπορεί να μας σώσει αν δεν την αγνοήσουμε!»
Επιμέλεια άρθρου :
Ευφροσύνη Χρυσαφίδου
Γράφει η :
Φραγκοπούλου Χριστίνα
Λογοθεραπεύτρια
Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών Ελλάδος
Τηλ. Γραφείου : 2531302482
e-mail : [email protected]
Δημοκρίτου 9, Κομοτηνή