Εσπευσμένα και σε εκρηκτικό κλίμα συνεδριάζει την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συζητηθεί η νέα συμφωνία με την τρόικα και να πειστούν οι βουλευτές να μην τινάξουν τα πάντα στον αέρα, καταψηφίζοντας το νέο μνημόνιο.
Τα μηνύματα που φτάνουν την Ιπποκράτους από την ΚΟ είναι απελπιστικά, καθώς τουλάχιστον δέκα βουλευτές δηλώνουν ευθέως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νέο πακέτο των σκληρών μέτρων, ενώ διαμορφώνεται μία κόκκινη γραμμή για τα εργασιακά και την επιχειρούμενη παρέμβαση της τρόικας στον ιδιωτικό τομέα.
Βουλευτές, που αναφέρονται σε όλη την εσωκομματική γκάμα προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να συνδράμουν στην εφαρμογή μίας αδιέξοδης συνταγής στην ελληνική οικονομία.
Μεταξύ των διαφωνούντων είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Στάθης Κουτμερίδης, ο Χρήστος Κατσούρας, ο Δημήτρης Καρύδης, η Σοφία Γιαννακά, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και άλλοι, ο καθένας με διαφορετικό σκεπτικό και επιμέρους προσεγγίσεις, φέρονται αποφασισμένοι να πάνε την κόντρα μέχρι τέλους.
Η Ιπποκράτους φοβάται ότι αν αφεθεί το πρόβλημα και δεν ελεγχθούν οι αντιδράσεις τότε θα υπάρξει το φαινόμενο του «πουλόβερ», όπου θα φτάνει να σπάσει μία κλωστή για να διαλυθεί ολόκληρο το πλεκτό.
Η ηγεσία σκέφτεται να επιβάλλει μεν κομματική πειθαρχία, αλλά ταυτόχρονα και να υιοθετήσει μία νομοθετική φόρμουλα που να διευκολύνει τους βουλευτές, ώστε να ψηφίσουν. Υπάρχει μεταξύ των άλλων και η σκέψη να περάσουν ορισμένα μέτρα ακόμη και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Η διαδικασία στη Βουλή
Το νέο πακέτο μέτρων θα περάσει με διαδικασίες μνημονίου. Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται γιατί τα περιθώρια χρόνου έχουν στενέψει. Την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει να λειτουργήσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα η Ελλάδα να δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα.
Υπό αυτά τα δεδομένα «το έργο θα παιχτεί σε δύο φάσεις», στην πρώτη θα ψηφιστεί το PSI και επιπροσθέτως η ολομέλεια θα δεσμευτεί για τους δημοσιονομικούς στόχους των μέτρων. Στην δεύτερη θα έρθει ο εφαρμοστικός νόμος, δηλαδή το κείμενο – νομοσχέδιο που θα περιγράφει με αναλυτικό τρόπο τις διατάξεις για τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις κλπ.
Ειδικότερα, έως την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή κείμενο που θα περιγράφει την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επιπροσθέτως, θα επισυνάπτεται το προμνημόνιο, ένα κείμενο δηλαδή το οποίο δεν θα περιγράφει τα νέα μέτρα αλλά τον δημοσιονομικό αποτέλεσμα που αυτά θα επιφέρουν.
Οι βουλευτές θα δεν θα κληθούν να ψηφίσουν το προμνημόνιο, αλλά -αφού πρώτα το μελετήσουν- θα πρέπει να αποφασίσουν αν εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Λουκά Παπαδήμου να το υπογράψει.
Το ερχόμενο Σάββατο το συνολικό πακέτο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Το κείμενο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περιλαμβάνει επιμέρους άρθρα και άρα θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία με αυτή της ψήφισης του προϋπολογισμού, δηλαδή ο κάθε βουλευτής θα κληθεί να απαντήσει αν είναι υπέρ ή κατά του συνολικού πακέτου.
Το γεγονός δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτή την φάση συγκεκριμένα μέτρα, ενδεχομένως να διευκολύνει τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να υπερψηφίσουν.
Σε δεύτερη φάση και πάντως πριν από την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος, δηλαδή το κείμενο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα (σ.σ. τα οποία οι βουλευτές θα έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα ψηφίσουν).
Το συγκεκριμένο διαδικαστικό -ιδίως στο κομμάτι με το προμνημόνιο- προτιμήθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η «άγαρμπη» τακτική που είχε ακολουθήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρώτα υπέγραψε το μνημόνιο Ι και μετά ζήτησε από την ολομέλεια να το εγκρίνει!