Το πολιτικό θρίλερ με «φόντο» τη ρύθμιση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που απείλησε την κυβερνητική συνοχή και προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, οδεύει, όπως όλα δείχνουν, προς τη λήξη του.
Η επίμαχη τροπολογία που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΛΑΟΣ, κατατέθηκε τελικά στη Βουλή αργά το απόγευμα της Τετάρτης με τη μορφή σχεδίου νόμου και τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η επίμαχη ρύθμιση μέσα σε ένα 24ωρο είχε αποσυρθεί δυο φορές από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr ,ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος είχε παρέμβει και είχε ζητήσει από τον κ. Παπαϊωάννου να «μαζέψει» την τροπολογία καθώς πληροφορήθηκε ότι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θα καταψήφιζαν το νομοσχέδιο στο οποίο είχε αρχικά ενταχθεί. Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να συναντηθεί με εκπροσώπους των δύο κομμάτων προκειμένου να τα βρουν, όπως και έγινε.
Όντως, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ο κ. Παπαϊωάννου συναντήθηκε στο υπουργείο με τον κ. Κώστα Τζαβάρα (ΝΔ) και τον κ. Θάνο Πλεύρη (ΛΑΟΣ). Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ο κ. Παπαϊωάννου θεώρησε πως έκαμψε τις αντιστάσεις των συνομιλητών με αποτέλεσμα να φέρει την ρύθμιση ως τροπολογία σε νομοσχέδιο για την ρύπανση των πλοίων που συζητούνταν την Τρίτη στη Βουλή.
Ωστόσο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας αλλά και ο κ. Πλεύρης, έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ζητώντας να μην συζητηθεί η επίμαχη τροπολογία η οποία και απεσύρθη τελικά.
Οι ενστάσεις τους αφορούν στο γεγονός ότι η επίμαχη ρύθμιση στο όνομα της αποσυμφόρησης των φυλακών, προβλέπει αποφυλάκιση ακόμη όσων έχουν καταδικαστεί για παιδική πορνογραφία και άλλου είδους τέτοιας ποινικής απαξίας εγκλήματα.
Μάλιστα, εκ μέρους της ΝΔ ζητήθηκε να τροποποιηθεί η ρύθμιση και να προβλέπεται αποφυλάκιση μόνο για όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε έτη -όπως είχε συμβεί στο παρελθόν επί Σωτήρη Χατζηγάκη- και όχι μέχρι δέκα που προβλέπει η ρύθμιση Παπαϊωάννου. Έτσι, η επίμαχη τροπολογία αποσύρθηκε και πάλι από τη Βουλή για να επανακατατεθεί τελικά το απόγευμα της Τετάρτης ως σχέδιο νόμου.
«Τα συζητάμε όλα»
Μετά τις εξελίξεις αυτές, κύκλοι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης μιλώντας στο protothema.gr τόνιζαν πως η ρύθμιση αποσκοπεί μόνο και μόνο στην αποσυμφόρηση των φυλακών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερπληθωρισμού. Όσον αφορά τις ενστάσεις που εγείρουν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ ανέφεραν «πως τα συζητάμε όλα και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο».
Βάση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης υπολογίζεται ότι θα αποφυλακιστούν περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι. Σήμερα, στις φυλακές της χώρας βρίσκονται 12.586 κρατούμενοι (οι 7.000 είναι αλλοδαποί) ενώ η χωρητικότητά τους είναι 9.700 θέσεων.
Αποφυλακίζονται όσοι έχουν ποινές έως 3 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10, όσοι έχουν καταδίκες 3 έως 5 ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 και όσοι καταδικάστηκαν για κακούργημα και έχουν εκτίσει το 1/3. Επίσης, παρέχεται δυνατότητα εξαγοράς πλημμεληματικών ποινών που δεν έχουν εκτελεστεί.
Η τροπολογία προβλέπει ότι εξαιρούνται της αποφυλάκισης όσοι έχουν καταδικαστεί για κάποια συγκεκριμένα οικονομικά εγκλήματα (κατάχρηση δημοσίου χρήματος, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας-φοροδιαφυγή, συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση), αλλά και όσοι εκτίουν ποινές για εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι ληστείες, βιασμοί, αποπλανήσεις παιδιών, εμπορία ανθρώπων και δούλων, αρπαγές ανηλίκων κ.ά.