Πρόσκληση στις δυνάμεις της Αριστεράς να συγκροτήσουν ένα μέτωπο «με στόχο την κατάργηση του Μνημονίου και την αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας και των ανάλγητων μέτρων, μέτωπο το οποίο θα μπορούσε να είναι πλειοψηφικό», απηύθυνε εκ νέου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η πρόταση που έχει καταθέσει βρίσκει μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα, κάλεσε δε «πρόσωπα, πολιτικούς, δυνάμεις που τώρα απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε φάση, αν όχι κατάρρευσης, σίγουρα μεγάλης κρίσης» να ενωθούν και ανέδειξε την ανάγκη για αλλαγή διακυβέρνησης.
Αναφερόμενος ωστόσο στις ηγεσίες του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προσχήματα προκειμένου να μην απαντήσουν θετικά σε αυτή την πρόσκληση» και πρόσθεσε: «Η κυρία Παπαρήγα μας κατηγορεί ότι είμαστε υπερβολικά ευρωπαϊστές και ο κ. Κουβέλης ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές». Προειδοποίησε ακόμη ότι «όποιοι σε αυτή την κρίση σκέφτονται με όρους μικροκομματικού οφέλους, στο τέλος θα ζημιωθούν, διότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν την ειλικρινή προσπάθεια των κομμάτων να απαντήσουν στο πρόβλημα και όχι στην αύξηση των ποσοστών τους».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τη δυνατότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς να δώσει απαντήσεις στην σημερινή κρίση, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι «η ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η μόνη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη που έχει σταθεί αλληλέγγυα στην περιπέτεια που περνάει ο ελληνικός λαός κι αυτό διότι βασικό κριτήριο στην ανάλυσή της είναι η ταξικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής».
Επανέλαβε ότι «το Μνημόνιο στην Ελλάδα ήταν ένα πείραμα για την εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών λιτότητας, προκειμένου να δοκιμαστεί η πολιτική αυτή και να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» και σημείωσε ότι οι αριστερές δυνάμεις το αντιλήφθηκαν νωρίς. «Γι΄ αυτό και η κριτική στο γερμανικό Κοινοβούλιο από τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Γκέοργκ Γκίζι και τον πρώην συμπρόεδρο του κόμματος Όσκαρ Λαφοντέν ήταν ιδιαίτερα σκληρή απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, με λαϊκιστική προσέγγιση, προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες ότι φταίνε οι Έλληνες επειδή είναι τεμπέληδες».
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της παρέμβασης της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε κατηγορηματικά ότι «όσο δεν μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία των συντονισμένων αντιδράσεων τα συνδικάτα και είναι μόνο οι δυνάμεις της Αριστεράς, η αποτελεσματικότητα θα είναι περιορισμένη».
Χαρακτήρισε «μεγάλο δυστύχημα» το γεγονός ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει συντονισμένη, πανευρωπαϊκή δράση και ανέφερε ως παράδειγμα το Κοινωνικό Φόρουμ της προηγούμενης δεκαετίας, το οποίο, όπως είπε, δεν έχει πλέον την ίδια δραστηριότητα. «Αυτό είναι πολύ μεγάλο έλλειμμα, διότι οι νεοφιλελεύθεροι, οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες έχουν μείνει μόνοι τους, χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις και παίρνουν αποφάσεις ανάλγητες και αντιλαϊκές».