Θέμα εθνικής αξιοπρέπειας θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, απέναντι στο αίτημα των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου.
«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία» ήταν η αυστηρή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά.
Προς επίρρωση, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι «ο λόγος του κ. Σαμαρά όταν αναλαμβάνει είναι αρκετός, δεν δέχεται αμφισβήτηση με οποιοδήποτε τρόπο».
Ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να υποχωρούν, όπως δείχνει η άμεση απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν που ξεκαθαρίζει ότι «χωρίς έγγραφες δεσμεύσεις δεν υπάρχει 6η δόση».
«Είναι ουσιαστικό να αποκατασταθεί το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υπογράμμισε.
Ο επίτροπος Ρεν επανέλαβε ότι η έκτη δόση των δανείων προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί όταν αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά ότι δεσμεύεται με τους στόχους και με τις πολιτικές που προβλέπονται από τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, αλλά και από το νέο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη χώρα.
Με αφορμή τη δήλωση του Όλι Ρεν, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε: «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».
Η αξίωση των Βρυξελλών περί γραπτής δέσμευσης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου δημιούργησε ένα ακόμη αγκάθι στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας.
Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητο να βάλει την υπογραφή της και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός ή να γίνει αποδεκτός με τη διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.
Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ερωτηθείς αν ο επίτροπος απαιτεί υπογραφεί από τον πρωθυπουργό της νέας κυβέρνησης και τους αρχηγούς των δύο πολιτικών κομμάτων, το επιβεβαίωσε ρητώς, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Παρτογαλίας.