Καρφωμένα στην Ελλάδα είναι τα μάτια των διεθνών μέσων ενημέρωσης με σχόλια και αναλύσεις για τη «βόμβα» του δημοψηφίσματος και διαρκείς ανταποκρίσεις για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η Le Monde διερωτάται εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός «βάλθηκε να επιβεβαιώσει όσους στη Γερμανία θέτουν εν αμφιβόλω την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη» την ώρα που BBC και Reuters μεταδίδουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με εσωκομματική εξέγερση.
Στην αντίθετη κατεύθυνση το Spiegel Online για το δημοψήφισμα: «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού. «Ο κίνδυνος να πουν οι Έλληνες «όχι» στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπάρχει. Παρόλα αυτά η απόφαση είναι ορθή για τρεις λόγους» αναφέρει το Spiegel και εξηγεί…
«Μα ποια μύγα τσίμπησε τον Γιώργο Παπανδρέου;» με αυτό το εξόχως ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη ερώτημα ξεκινά το κύριο άρθρο του σημερινού φύλλου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η οποία διερωτάται εάν «ο Έλληνας πρωθυπουργός βάλθηκε να επιβεβαιώσει όσους στη Γερμανία θέτουν εν αμφιβόλω την παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη».
Και συμπληρώνει: «Με την προαναγγελία δημοψηφίσματος ο κ. Παπανδρέου βάζει ένα τρελό στοίχημα» για να καταλήξει ότι «ανοίγεται πλέον μια περίοδος ανησυχίας μέχρι τον Ιανουάριο που μας οδηγεί να αναρωτηθούμε αν η Ελλάδα βρίσκεται ορθώς στη ζώνη του ευρώ».
Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά σε ενδοκομματική εξέγερση εν όψει του δημοψηφίσματος για τη δανειακή βοήθεια».
Τις φωνές που καλούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθεί προτάσσει και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή «οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας πασχίζουν να περιορίσουν τη ζημιά στην Ευρωζώνη».
Η γαλλική Le Figaro προτάσσει τις αναταραχές που προκαλούνται στο εσωτερικό της Γαλλίας καθώς ο Νικολά Σαρκοζί έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθούν οι προεκτάσεις των αποφάσεων του Έλληνα πρωθυπουργού.
Το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της κρισιμότητας της κατάστασης κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σημειώνουν πως ο Γ.Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως επικεφαλής πλέον μίας κυβέρνησης εθνικής απελπισίας.
Χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανικού Τύπου: «Η Αθήνα αιφνιδιάζει με δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο βοήθειας» επιγράφει άρθρο της η Welt, «Ο Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της χώρας από το ευρώ» σημειώνει το περιοδικό Focus.
«Μπρύντερλε: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία» αναφέρει η Bild, «Ο Dax καταβαραθρώνεται, οι μετοχές πέφτουν» γράφει η Handelblatt. «Ο Παπανδρέου θέλει δημοψήφισμα. Ασαφές αν είναι νόμιμο» σημειώνει η Taz του Βερολίνου, «Η μεγάλη απόφαση» επιγράφει το άρθρο της η Tagespiegel.
Σύμφωνα με την Tagesspiegel «τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αρχηγός μιας κυβέρνησης της εθνικής απελπισίας περισσότερο από ποτέ. Τολμάει την τελευταία μεγάλη σφαγή με το να ρωτήσει το λαό του για θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Αυτό είναι θαρραλέο και μπορεί να του προσδώσει δόξα. Πιθανότερο όμως είναι και κάτι εντελώς διαφορετικό»
«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέπληξε τους ηγέτες της Ευρώπης με την αιφνιδιαστική του ανακοίνωση για το δημοψήφισμα» σημειώνουν την ίδια στιγμή οι New York Times. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές «εγκυμονούν κινδύνους και για το πολιτικό μέλλον του ίδιου του πρωθυπουργού» αλλά «θα μπορούσε να σπάσει και τη συμφωνία με την τρόικα».
Και ασφαλώς η διακοπή της δανειοδότησης της Ελλάδας «θα έφερνε τη χώρα σε αδυναμία πληρωμών και κατά συνέπεια σε κατάσταση χρεοκοπίας που θα προκαλούσε σοκ στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία».
Δηλωτικό της ανησυχίας που έχει προκαλέσει διεθνώς η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού είναι και το ότι απουσιάζει το σενάριο μιας θετικής απόκρισης στο όποιο ερώτημα τεθεί. Κι αυτό διότι όλοι οι αναλυτές και οι αρθρογράφοι του διεθνούς Τύπου προεξοφλούν το «όχι» ως απάντηση στο δίλημμα του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος.
Ο αναλυτής του βρετανικού Guardian Νιλς Πράτλει επισημαίνει το πόσο δύσκολη θα είναι η πολιτική διαχείριση μιας αρνητικής απάντησης στο ερώτημα «εντός Ευρωζώνης ή επιστροφή στη δραχμή». Διότι, προσθέτει ο ίδιος, όσο και οι πολιτικοί προειδοποιούν ότι η λιτότητα θα είναι ακόμα πιο σκληρή χωρίς την προστασία του δανείου «παραμένει άγνωστο το τι θα αποφασίσουν οι Έλληνες». Σε κάθε περίπτωση «οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι εξαιρετικά ταραχώδεις» σημειώνει ο Guardian.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες φιλοξενούν δηλώσεις του Νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισαρίδη σύμφωνα με τον οποίο «το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα θα σημάνει αυτομάτως κήρυξη πτώχευσης και πιθανότατα έξοδο από το ευρώ», ενώ προσθέτει ότι οι συνέπειες αυτού του σεναρίου θα είναι αρνητικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη «αλλά ακόμα χειρότερες για την ίδια την Ελλάδα».
Η Wall Street Journal, μία από τις ελάχιστες εφημερίδες που ασχολείται με την επόμενη ημέρα ενός «ναι» στο δημοψήφισμα, εκτιμά ότι ακόμα και η θετική απάντηση θα επιδείνωνε την κατάσταση στην Ελλάδα «καθώς θα εκδηλώνονταν μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους και απεργίες εναντίον της λιτότητας που θα παρέλυαν την Ελλάδα».
Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι «υπό το φως των δραματικών ανακοινώσεων του κ. Παπανδρέου (…) η τύχη της συμφωνίας για την Ελλάδα θα επισκιάσει τις συζητήσεις των ηγετών του G20 στις Κάννες στο τέλος της εβδομάδας».