«Εγώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπογράφω» απαντά κατηγορηματικό ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ερωτάται τι θα πράξει η ΝΔ εάν η κυβέρνηση ζητήσει να ψηφισθεί η νέα δανειακή συμφωνία με πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Η ΝΔ επιμένει σταθερά στη γραμμή ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σωτηρίας, προτάσσοντας, όπως είπε στο Βήμα 99,5 ο Δ. Σταμάτης, πολιτικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, τη φράση: «Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνιστά κοινοβουλευτική χούντα».
Παράλληλα, η γραμμή είναι να υπάρξει αυστηρή κριτική στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, χαρακτηρίζοντάς του ουσιαστικά όργανο της κυβέρνησης. «Ο κ. Καρατζαφέρης το είπε, και αυτό είναι μέσα στο πλαίσιο της τακτικής εκδούλευσης που προσφέρει στην κυβέρνηση και στον κ. Παπανδρέου. Είναι τακτική η εκδούλευση, μονίμως εδώ και 1,5 χρόνο. Άλλοτε με το Μνημόνιο, άλλοτε με το ΔΝΤ. Όσα δεν μπορεί να πει η κυβέρνηση, προλαβαίνει και τα λέει ο κ. Καρατζαφέρης» είπε ο κ. Σταμάτης, δίνοντας τον τόνο.
Στον πρωινό καφέ που έγινε στα γραφεία της ΝΔ νωρίς το πρωί της Τρίτης συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για την «επόμενη ημέρα» μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η προοπτική να ζητήσει η κυβέρνηση να ψηφισθεί η νέα δανειακή σύμβαση με 180 ψήφους.
Επιμένει στην καταψήφιση η ΝΔ
Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ υπενθυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Σαμαρά, πως εάν συμφωνεί με ένα μέτρο ή με μία συμφωνία θα το ψηφίσει, έστω κι αν ζητηθεί απλή πλειοψηφία και, αντιθέτως, εάν διαφωνεί θα το καταψηφίσει, ακόμη κι αν ζητηθούν «και 180 και 250 ψήφοι».
Ως εκ τούτου, όπως είπε και ο κ. Σταμάτης, η άποψη του προέδρου της ΝΔ παραμένει σταθερή και δεν μεταβάλλεται, ενώ κυρίαρχη είναι η εκτίμηση στο επιτελείο του κ. Σαμαρά πως μία επιμονή στην ευρεία πλειοψηφία θα συνιστά «απόδραση της κυβέρνησης δια της καταψήφισης της συμφωνίας».
Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αρνητική στην προοπτική των 180 και ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της προβλέπουν ότι τελικά η κυβέρνηση μπορεί και να μην ζητήσει έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία.
Δεν μπορεί να ψηφισθεί παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας
Ο κ. Σταμάτης προέβλεψε πως τελικά ο υπουργός Οικονομικών, λόγω και της ιδιότητας του συνταγματολόγου, δεν θα επιμείνει και δεν θα εισηγηθεί ψήφιση από 180 βουλευτές, αφού όπως λένε, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί σύμβαση με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Γι’ αυτό το λόγο και στέκονται ιδιαίτερα στη ΝΔ στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου, όπου υπάρχει η εξής επισήμανση: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και ως εκ τούτου να ψηφίζονται ει δυνατόν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, όχι επειδή αυτό είναι νομικά αναγκαίο, αλλά γιατί αυτό είναι εθνικά επιβεβλημένο και πολιτικά υπεύθυνο».
Δηλώσεις Μιχελάκη
Επίθεση κατά των κυβερνητικών στελεχών που έχουν θέσει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας εξαπέλυσε η ΝΔ, κατηγορώντας τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο ότι αποφάσισαν να αποδράσουν και ψάχνουν προφάσεις και προσχήματα.
«Δεν τα κατάφεραν ούτε στο θέατρο, που προσπαθούν να στήσουν» είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης καθώς, όπως πρόσθεσε, το Σύνταγμα ορίζει ξεκάθαρα πότε απαιτούνται 180 ψήφοι.
«Ομολογούν ότι η ευρεία πλειοψηφία δεν είναι νομικά επιβεβλημένη, αλλά τη θέλουν για πολιτικούς λόγους» σημείωσε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως εδώ και καιρό στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να πει «ναι» στο λάθος.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας -στο πλαίσιο των συμφωνιών για την αντιμετώπιση του χρέους- στην ΝΔ είναι σαφείς, τονίζοντας πως δεν το συζητούν και δεν το αποδέχονται.
«Άλλο τεχνική βοήθεια κι άλλο εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε οποιουσδήποτε ξένους» επισήμανε ο κ. Μιχελάκης.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Ολι Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες η κηδεμονία μιας χώρας – μέλους δεν είναι θεσμικά, ούτε νομικά αποδεκτή.
«Πάνω από όλα, τέτοιες αποφάσεις δεν ταιριάζουν στη χώρα μας και δεν γίνονται αποδεκτές από τους Ελληνες – δεν τις συζητάμε, τις απορρίπτουμε» τόνισε ο κ. Μιχελάκης.
Στη ΝΔ επαναλαμβάνουν το αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ υποστηρίζουν πως στη συμφωνία δεν παίζει μόνο το μέγεθος του «κουρέματος», υπενθυμίζουν μάλιστα την άποψη του προέδρου του κόμματος ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».