Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (24/9) το Φεστιβάλ Νεολαίας του Συνασπισμού Ροδόπης, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο και το οποίο αποτελεί μια φωνή πολιτιστικής αντι-πρότασης ενάντια στη λογική του κέρδους και μία φωνή αλληλεγγύης ενάντια στην κρίση.
Φωτορεπορτάζ από το Φεστιβάλ Νεολαίας Συνασπισμού δείτε ΕΔΩ
Το κεντρικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης ήταν «Ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία ανατροπής. Να γυρίσουμε τον κόσμο ανάποδα» ενώ μεταξύ άλλων, κεντρικός στόχος ήταν να δοθεί βήμα σε ακόμη περισσότερους νέους και νέες καλλιτέχνες, σε ομάδες και δημιουργούς καθώς και η δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να εκθέσουν τα έργα τους στο χώρο του, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η δημιουργική έμπνευση και η καινοτόμα σκέψη καταπνίγονται από την έλλειψη διαθέσιμων πόρων, αλλά και από την απουσία συγκροτημένης κρατικής πολιτικής για την ανάπτυξη του πολιτισμού στη χώρα μας. Το φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού αποτελεί μια πρόταση για την συνολική αναβάθμιση της αισθητικής κουλτούρας, δια μέσου της προβολής ενός μοντέλου ψυχαγωγίας, χωρίς να χρειάζεται να υπηρετήσει τις ανάγκες της αγοράς.
Η Νίκη Γκόγκου, Μέλος Νεολαίας Συνασπισμού Ροδόπης, αναφερόμενη στα νέα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν δίστασε να ανακοινώσει νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση μισθών και συντάξεων, χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ. Αυτά τα μέτρα στην ουσία είναι μέτρα μιζέριας που οδηγούν τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία στη φτώχεια. Επίσης, με το Νόμο έκτρωμα της Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που ψηφίστηκε με τη συναίνεση των τριών αστικών κομμάτων της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας στα τέλη Αυγούστου, η πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία δημιουργεί από τη μία ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και από την άλλη προετοιμάζει τους αυριανούς ανασφάλιστους, αναλώσιμους, φθηνούς εργαζομένους».
Η Γεωργία Νεοφύτου, επίσης μέλος Νεολαίας Συνασπισμού, αναφερόμενη στο Φεστιβάλ πρόσθεσε πως «είναι η πιο εξωστρεφής μας δράση. Λειτουργεί ως μία αστική αντιπρόταση ενάντια στη λογική του κέρδους. Για όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που βιώνουν καθημερινή τη σκληρή πραγματικότητα του μνημονίου και της κρίσης, είναι ένας τρόπος να εκφραστούμε, για μια κοινωνία που χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες μας.
Στο πλαίσιο αυτό επιλέξαμε κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης τη σεναριογράφο και σκηνοθέτη Άννα Χατζησοφιά και κεντρικό σημείο αναφοράς την τέχνη και πως μέσα από αυτή τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας μπορούν να εκφραστούν, να εμπνευστούν και τέλος να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές αυτής της κυβέρνησης. Στο Φεστιβάλ επίσης συμμετείχαν συγκροτήματα και καλλιτέχνες που θέλουν να λειτουργήσουν ως αντιπαράδειγμα εναλλακτικής ψυχαγωγίας και κουλτούρας απέναντι στο μοντέλο της μαζικοποιημένης διασκέδασης που θέλουν να προβάλλουν σήμερα»
Στο χώρο παρουσιάστηκαν έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας, κοσμημάτων καθώς και ανταλλακτικό παζάρι ενώ δεν έλειψαν οι λουκουμάδες, τα σουβλάκια και το αλκοόλ.