Επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, απέστειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ της Καβάλας, Σάββα Εμινίδη, με θέμα την ίδρυση Εφετείου στην Καβάλα.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης τονίζει ότι αυτό που απαιτείται είναι πλήρη στελέχωση και ενδυνάμωση του Εφετείου Θράκης και όχι η κατάτμηση του, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που γίνονται ερήμην των κατοίκων της Κομοτηνής αλλά και των δικηγορικών συλλόγων.
Η επιστολή έχει ως εξής :
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά την ερώτηση του βουλευτή Καβάλας κ. Σάββα Εμινίδη, με θέμα «Ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας με έδρα την Καβάλα», ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, εκφράζει τη διαμαρτυρία και την πλήρη αντίθεσή του, σε κάθε τυχόν σκέψη κατάτμησης του Εφετείου Θράκης και τη δημιουργία νέου Εφετείου με έδρα την Καβάλα, ή όποια άλλη πόλη.
Κύριε Υπουργέ, η τάση των χωρών με παράδοση στους δικαστικούς θεσμούς είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα Εφετεία και στην κατεύθυνση τούτη οριστικά και με τον πλέον σαφή τρόπο διευθετήθηκε κάθε ζήτημα νέας χωροθέτησης των ανωτέρων Δικαστηρίων της Επικράτειας, με την απόφαση ιδρύσεως τεσσάρων Εφετείων σε περιπτώσεις που πραγματικοά τούτο ήταν επιβεβλημένο.
Δεν μπορεί συνεπώς, για εξυπηρέτηση τοπικών παραγόντων παρακειμένων νομών, να γίνεται αυθαίρετα μια επιχείρηση για την αύξησή τους.
Είναι πλέον αποδεκτό από όλους ότι στον κεντρικό διοικητικό σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία μεγαλύτερων περιφερειών, η δημιουργία ισχυρών σχημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα ήταν εντελώς οξύμωρο και αντιφατικό, στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να εμφιλοχωρήσει η σκέψη κατάτμησης των Εφετειακών Περιφερειών όπως αυτές υφίστανται και λειτουργούν σήμερα.
Το πρόβλημα της εύρυθμης λειτουργίας της δικαιοσύνης δεν λύνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η άριστη απονομή της δικαιοσύνης επιτυγχάνεται με την άρτια στελέχωση σε επίπεδο δικαστών και υπαλλήλων των ήδη υπαρχόντων δικαστηρίων, ώστε αυτά να δύναται να συνεδριάσουν σε καθημερινή βάση σε νεόκτιστα και επαρκή δικαστικά κέντρα.
Όταν η οργάνωση, η υποδομή και η υπαλληλική στελέχωση των Εφετείων που τώρα υπάρχουν είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, η δημιουργία νέων μόνο προβλήματα θα αποφέρει.
Όταν για παράδειγμα, το Εφετείο Θράκης, από έλλειψη προσωπικού δικάζει μόνο δύο φορές το μήνα, προσδιορίζει δίκες για μετά από 2 έτη περίπου, δεν μπορεί να γίνει λογικά κατανοητό, πως μπορεί η σύσταση νέου Εφετείου, με κατάτμηση του ήδη υπάρχοντος, να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα. Εξάλλου το θέμα της στελέχωσης του Εφετείου Θράκης είναι κοινό αίτημα όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής μας Περιφέρειας που περιλαμβάνει τα Πρωτοδικεία της Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, ετέθη δε κατ’ επανάληψη στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και του Αρείου Πάγου, και μάλιστα στο παρελθόν υπήρξαν απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των παραπάνω Δικηγορικών Συλλόγων, πλην όμως ουδέν αποτέλεσμα υπήρξε με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός Εφετών.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν αναρωτιέται κανείς που θα βρεθούν οι υπάλληλοι, τα μέσα και οι δικαστές, για το «νέο Εφετείο». Χρόνια τώρα περιμένουμε τη συμπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στα Δικαστήρια της περιοχής μας, όπου οι ανάγκες του ενός «μπαλώνονται» – δεν εξυπηρετούνται – με την απόσπαση από άλλο, συνήθως μικρότερο, που έτσι, υπολειτουργεί.
Όταν, με δικαιολογητικό λόγο την αναβάθμιση του θεσμού – κάτι που για την Περιφέρεια είναι πολύ αμφισβητήσιμο – επιδιώκεται η κατάργηση των Ειρηνοδικείων, αποτελεί οξύμωρο σχήμα, η πλήθυνση των Εφετείων και η με αυτόν τον τρόπο υποβάθμισή τους.
Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για ανώτερα Δικαστήρια, όταν για κάθε δύο τρία Πρωτοδικεία θα υπάρχει και ένα Εφετείο, της «γειτονιάς» τους.
Όταν ακόμη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται η συγκέντρωση σε μεγαλύτερους Δήμους – πρόγραμμα «Καλλικράτης» – είναι ακατανόητη η επιθυμία κάποιων παραγόντων άλλων περιοχών, να αποδυναμώσουν τα Εφετεία που υπάρχουν. Τυχόν δικαιολογητικά πως η απόσταση της Δράμας ή και Καβάλας από την Κομοτηνή είναι μεγάλη, δεν ευσταθεί. Η Ορεστιάδα απέχει το ίδιο ή και περισσότερο από τη Δράμα και δεν ζητά μεταφορά ή δημιουργία Εφετείου. Με τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς και την Εγνατία Οδό, οι αποστάσεις εκμηδενίσθηκαν και προκειμένου για εφετειακές δίκες, έχουν την μικρότερη σημασία.
Με την ίδια συλλογιστική, θα έπρεπε να δημιουργηθούν και μερικά ακόμη ακυρωτικά δικαστήρια, για την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά των διαδίκων. Να μην έχει και η Θεσσαλονίκη τον δικό της Άρειο Πάγο; Γιατί όχι και η Πάτρα;
Άλλη τυχόν δικαιολογία, ότι η Καβάλα έχει τις περισσότερες εφετειακές υποθέσεις, δεν μπορεί να σταθεί. Δεν πρόκειται για πολυκατάστημα πολυεθνικής, η οποία ανοίγει στην περιοχή όπου έχει ή προσδοκά τους περισσότερους πελάτες.
Είναι γνωστό σε όλους ότι για την προστασία του θεσμού και την παγίωση της νομολογίας, τα Εφετεία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα και κατά το δυνατόν καλύτερα εξοπλισμένα. Εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει την Πολιτεία, είναι η εισαγωγή της πληροφορικής, της μηχανοργάνωσης, των σύγχρονων μέσων και μεθόδων στη δικαστηριακή πρακτική, η στελέχωση των Δικαστηρίων με επαρκές και εκπαιδευμένο κατάλληλα προσωπικό, η δημιουργία της κατάλληλης κτιριακής υποδομής κλπ και όχι η εξυπηρέτηση τοπικιστικών βλέψεων, με λύσεις σαν την προτεινόμενη, που ενώ δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα θα δημιουργήσουν πολλά.
Όμως υπάρχει και άλλος, εξίσου σπουδαίος, αν όχι σπουδαιότερος λόγος, απαγορευτικός της υποβάθμισης του Εφετείου Θράκης. Όλοι οι αρμόδιοι και μη αρμόδιοι, σε κάθε περίσταση και ευκαιρία, τονίζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη στήριξης της περιοχής μας.
Είναι γνωστό πως η Πολιτεία για να προσδώσει αίγλη στην Κομοτηνή, την καθιστά έδρα της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας, με αρμοδιότητα τοπική πέραν των ορίων της Θράκης, έδρα του Πανεπιστημίου Θράκης κλπ, το κάνει γιατί έχει διαγνώσει την ανάγκη στήριξης της Κομοτηνής, με όσο το δυνατόν ανώτερες Υπηρεσίες, ακόμη κι αν αυτές κάποιες φορές δεν έχουν ίσως αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Και το παράπονό μας γίνεται περισσότερο έντονο, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μεθοδεύσεις για δημιουργία νέου Εφετείου στην Καβάλα, γίνονταν ερήμην των κατοίκων της Κομοτηνής, ακόμη και του Δικηγορικού Συλλόγου. Σήμερα δε, με άκομψο και εντελώς απαράδεκτο τρόπο δέχεται βολές ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Πεταλωτής, με μόνο φτωχό και αναξιοπρεπές επιχείρημα ότι ο ίδιος κατάγεται από την πόλη μας, ακριβώς γιατί ξέρουν πως έχουμε ακλόνητα επιχειρήματα και το δίκιο είναι με το μέρος μας.
Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία εκφράζει όχι μόνο το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, αλλά και τους εκπροσώπους και τους φορείς των κοινωνικών τάξεων του Νομού Ροδόπης, θέλουμε να τονίσουμε σε κάθε αρμόδιο, ότι όχι απλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης ή κατάργησης, με οποιοδήποτε τρόπο, του Εφετείου Θράκης αλλά και ότι θα αγωνισθούμε με κάθε τρόπο, για τη ματαίωση κάθε τέτοιου σχεδίου».